Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A PAK FA után jön a PAK DA

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / ИНТЕРФАКС |  2011. december 23. 16:18

Az orosz távolsági repülők parancsnoksága kiadta a hadiipari komplexum számára a feladatot a PAK DA (Távolsági Repülők Perspektivikus Repülő-komplexuma) kifejlesztésére.

A hírt a távolsági repülők parancsnoka, Anatolij Zsiharev vezérőrnagy osztotta meg a sajtóval. Elmondása alapján az első prototípus 2020-ra készül el, és 2025-ben az új, távolsági bombázó repülőgép rendszerbe állhat Oroszországban.

„Szeretnénk, ha ez a repülőgép teljesen új navigációs- és célzó rendszerrel, kommunikációs-, felderítő-, valamint rádióelektronikai harc berendezésekkel lenne felszerelve. Képesnek kell lennie az összes jelenleg alkalmazott, valamint a jövőben alkalmazandó fegyverzetek használatára" – mondta Zsiharev. A vezérőrnagy azt is kiemelte, hogy a repülőgépnek a lopakodó technológia alkalmazásával kell elkészülnie. A hadiipari komplexum várhatóan 2012-ben hagyja jóvá a perspektivikus repülőgépre vonatkozó előzetes projektet.

Korábban kiszivárgott információk szerint a PAK DA prototípusa 2025-nél előbb nem készül el, míg a fejlesztési program további szakaszát 15-20 évre prognosztizálták. Február 24-én Vlagyimir Popovkin orosz védelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy az új repülőgépet az orosz fegyveres erők 2011-2020 közötti időszakra vonatkozó állami program keretein belül kell megalkotni.

Ismert, hogy a perspektivikus bombázó fejlesztésével a „Tupoljev" vállalat foglalkozik, amely 2009-ben kapta meg a megbízást a tudományos kutató-, valamint tervező munkák végrehajtására.

Ismert tény, hogy a PAK DA nem a Tu-160 típusú távolsági bombázó modernizált változata lesz, hiszen a távlati tervek szerint az új repülő komplexum fogja felváltani a távolsági repülőerők Tu-95MSz és Tu-160 típusú repülőgépeit.