Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni hadsereg parancsnokával találkozott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. augusztus 6. 10:45

Pakisztánba utazott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, aki többek között Nadeem Raza vezérezredessel, a pakisztáni vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével találkozott. A többnapos látogatás alatt a magyar parancsnok szűk körű megbeszélést folytatott Zaheer Ahmed Baber Sidhu vezérezredessel, a pakisztáni légierő haderőnem parancsnokával is.

Pakisztán (2)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a látogatáson méltatta a találkozó létrejöttét a két ország vezérkarfőnöke között, és mint mondta, bízik abban, hogy a jövőben gyakrabban tudnak majd az aktuális katonai témák kapcsán egyeztetni.

A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte, hogy a külgazdasági és külügyminiszter 2021 áprilisi, pakisztáni látogatása nyomán országaink kapcsolatai új lendületet vettek, és ez egyértelműen megmutatkozik a kétoldalú kapcsolatok gyors fejlődésében.

Amint azt a Pakisztáni Nemzetvédelmi Egyetem küldöttségének júniusi, budapesti látogatása is megmutatta, az oktatási kapcsolatok kiemelkedően sikeres és dinamikus terepet jelentenek a Magyarország és Pakisztán közötti kapcsolatokban. A parancsnok úgy fogalmazott: reméli, hogy a jövőben még gyakrabban kerül sor hasonló látogatásokra, mert meggyőződése, hogy ezek rendkívül előnyösek mindkét ország számára. Ezek adnak lehetőséget tapasztalat és ötletcserére a katonai és polgári vezetés jövő generációi számára. Dr. Ruszin-Szendi altábornagy örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy aláírásra kész a Pakisztáni Iszlám Köztársaság Védelmi Minisztériuma és hazánk Honvédelmi Minisztériuma közötti védelmi együttműködési keretmegállapodás.

A látogatás keretében a magyar parancsnok és delegációja megtekinthette az ország védelmi iparának gerincét adó, a főváros közelében lévő hadiipari gyárkomplexumot.

Pakisztán (4)

A találkozón szó volt a térség stabilitását veszélyeztető biztonsági kihívásokról, valamint a globális kihívások mellett – az egész világot illetően – a regionális konfliktusok hatásairól is. A Magyar Honvédség parancsoka elmondta, hogy a terrorizmus és a migráció egyértelműen megmutatták, hogy ezek a kérdések csak nemzetközi együttműködés keretében kezelhetők. Magyarország hisz a béke erejében, mindenkinek arra kell törekednie, hogy ezt a folyamatot támogassa. Pakisztán kulcsszerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában, és ez a szerep a 2021-es tálib hatalomátvétel és az Afganisztán instabilitására figyelmeztető okok miatt még nagyobb jelentőséggel bír. Kiemelte továbbá, hogy hazánk nagyra értékeli Pakisztánnak a nemzetközi terrorizmus elleni harcát, és mélyen együtt érez az elszenvedett áldozatok miatt. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy hangsúlyozta, hogy megértjük azokat a nehézségeket és biztonsági kihívásokat, amelyekkel Pakisztánnak szembe kell néznie. Magyarország következetesen képviseli álláspontját: meg kell osztani a terheket, így az Afganisztánnal szomszédos országoknak meg kell kapniuk a nemzetközi közösség kiemelkedő figyelmét és támogatását.

A magyar parancsnok aláhúzta, Afganisztán stabilitása továbbra is kulcsfontosságú az európai biztonság szempontjából, és nagyon nagy a kockázata annak, hogy Afganisztán még nehezebb helyzetbe kerül, ami átgyűrűző hatást gyakorolhat Közép- és Dél-Ázsiára, következésképpen Európára is. Dr. Ruszin-Szendi altábornagy egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy Afganisztán esetében átfogó és összehangolt nemzetközi együttműködés szükséges, amely figyelembe veszi a különböző humanitárius, fejlesztési, biztonsági és migrációs szempontokat, miközben Afganisztán kihívásait lehetőség szerint az ország határain belül kell kezelni. A tálib vezetéssel kapcsolatos megközelítésnek következetesnek kell lennie, miközben a kommunikációs csatornákat fenn kell tartani.