Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymást támogatva

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. augusztus 6. 10:23

Hivatalos látogatást tett Joseph Patrick McGee vezérőrnagy, az amerikai 101. Légimozgékonyságú Hadosztály parancsnoka a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában augusztus 5-én, pénteken. A magas rangú amerikai vendéget Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese fogadta irodájában.

McGee vezérőrnagy (6)

A fogadást követően Joseph Patrick McGee vezérőrnagy és kísérete plenáris ülésen találkozott a Magyar Honvédség képviselőivel. A tárgyaláson a magyar delegációt Sándor Zsolt altábornagy vezette.

Az amerikai delegáció tájékozódott – többek között – a Magyar Honvédség felépítéséről, feladatáról, valamint a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során végrehajtott, illetve folyamatban lévő modernizációról. A tárgyalásokon emellett szóba került a hazánk védelmét erősítő NATO-harccsoport, annak felépítése, tevékenysége, sajátosságai és a szükséges amerikai támogatás is.

Végül az ülés résztvevői előadásokat hallgathattak meg a Székesfehérvárra települt NATO Erőket Integráló Elemről (NATO Force Integration Unit – NFIU HUN), illetve a 101. Légimozgékonyságú Hadosztály képességeikről és az általuk nyújtható támogatásról.