Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni tálibok béketárgyalásba kezdtek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 11. 20:50

A pakisztáni tálibok főparancsnok-helyettesük állítása szerint béketárgyalást folytatnak az iszlámábádi kormánnyal. Maulvi Fakir Mohammad a Reuters hírügynökségnek december 10-én, szombaton nyilatkozva ezzel megerősítette a két fél közötti kapcsolatfelvételről felröppent információkat.

„Tárgyalásunk jó irányban halad, és ha siker koronázza, akkor Badzsaurban megköthetjük a békemegállapodást, majd a kormány és más országrészek tálibjai – Szvatból, Mohmandból, Orokzaiból, Dél-Vazirisztánból – is aláírhatnak egy ilyen dokumentumot. A badzsauri lesz a minta nekik" – mondta a főparancsnok-helyettes.

A pakisztáni kormány szeptember végén bejelentette, hogy „ad egy esélyt a békének", és tárgyal a tősgyökeres hazai szélsőségesekkel, azóta azonban senki a kormánykörökből nem erősítette meg, hogy valóban folyna valamilyen tárgyalás.

Az Egyesült Államok, amely több milliárd dollárnyi segélyt nyújt az erre rá is szoruló pakisztáni gazdaságnak és a hadseregnek, feltehetőleg nem nézi jó szemmel, ha Iszlámábád tárgyal a hazai tálibok szervezetével (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP), amelyet Washington terrorszervezetnek tart.

A nyilatkozó tálib parancsnok kijelentette: a kormány felismerte, hogy a pakisztáni konfliktusnak nincs katonai megoldása. „Nem akarunk saját országunk fegyveres erői ellen harcolni, sem hazánkat lerombolni. Van már eredménye a béketárgyalásnak, de a kormánynak rugalmasabbnak kellene lennie, helyre kellene állítania a tálibok bizalmát maga iránt azzal, hogy szabadon engedi bebörtönzött társaikat, és fel kellene hagynia a lázadók elleni hadjárattal" – szögezte le Mohammad.

Elmondta, hogy a kormány jó szándéka jeléül már szabadon engedett 145 tálibot, a lázadók pedig tűzszünetet ígértek. Hozzátette, hogy szerinte Pakisztánnak és Afganisztánnak szövetkeznie kellene a nem muzulmán „külföldi megszálló erők ellen", utalva az afganisztáni nemzetközi erőkre.

A pakisztáni kormány már korábban is kötött békemegállapodást a TTP-vel, de ezek soha nem hoztak stabilitást, és csak arra voltak jók, hogy a lázadók időt nyerjenek soraik rendezésére, újabb támadások indítására és annak megszervezésére, hogy rákényszerítsék az iszlám egy szigorú változatát az általuk uralt területek lakosságára.

Maulvi Fakir Mohammad a TTP badzsauri részlegének vezetője, állítólag jó kapcsolata van az al-Kaida terrorhálózattal. Emberei korábban főleg Afganisztánban támadták a nemzetközi erőket és a velük szövetséges afgán hadsereget, de ez 2006-ban megváltozott, mert az Egyesült Államok azóta rendszeresen drónról indított rakétákkal támadja az ő pakisztáni területüket.