Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A palesztinok nem alkusznak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 10. 8:53

A palesztin főtárgyaló szombaton leszögezte: a palesztinok addig nem tárgyalnak, amíg Izrael teljesen be nem fagyasztja ciszjordániai telepépítéseit. Száeb Erekat mindezt egy nappal azután jelentette ki, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a palesztin-izraeli tárgyalások újrakezdését sürgette “a lehető leghamarabb és feltételek nélkül”.

Erekat követelte, hogy Izrael tartsa tiszteletben az úgynevezett útitervben (a 2003-ban született nemzetközi béketervben) vállalt kötelezettségeit, ami egyebek mellett “a telepépítés teljes leállítását" jelenti, “beleértve Jeruzsálemet". Hangsúlyozta továbbá, hogy a tárgyalásokat ott kell folytatni, ahol 2008 decemberében, a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva idején félbeszakadtak.

Clinton olyan békemegállapodást szorgalmazott, amely összebékíti egyfelől a palesztinok törekvését – a független és életképes, 1967-es alapokon álló államot, amely megegyezéses területcserén alapulna -, másfelől az izraeli célt, amely elismert határokra irányul, olyanokra, amelyek tükrözik az 1967 utáni fejleményeket és összeegyeztethetőek Izrael biztonságával. A határok kérdésének megoldása megoldja a telepek kérdését – fejtette ki az amerikai külügyminiszter jordániai és egyiptomi kollégája előtt.

Barack Obama amerikai elnök az izraeli-palesztin viszály rendezését külpolitikája egyik prioritásának tette meg, első ilyen irányú kísérletei azonban megfeneklettek, elsősorban az izraeli telepépítés folytatódása miatt.

Washingtoni nyomásra Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő novemberben időleges (és Jeruzsálemre nem vonatkozó) telepépítési moratóriumot hirdetett meg, a palesztinok azonban ezt elutasították. Egyrészt a kolóniabővítés teljes leállítását, másrészt és főleg Kelet-Jeruzsálem belefoglalását követelik ahhoz, hogy újból tárgyalóasztalhoz üljenek.