Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon nem engedi az amerikai katonákat a japán atomerőművek közelébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 17. 14:40

A Japánban a mentési munkálatokban részt vevő amerikai katonák nem tartózkodhatnak a szigetország sérült atomreaktorai körüli 80 kilométeres körzeten belül – közölte szerdán a Pentagon. Az amerikai védelmi minisztérium elrendelte, hogy a mentést támogató repülőgépek és helikopterek személyzetének a sugárzás káros hatásai elleni védekezéséként kálium-jodid-tablettát kell szedniük.

A Pentagon szerint eddig egyetlen amerikai katona sem kapott sugárfertőzést, a biztonsági intézkedések megelőző jellegűek.

A sérült erőművek légi megfigyelésére az amerikai haderő Global Hawk típusú, pilóta nélküli kémrepülőgépet fog használni.

Miután a napokban három újabb amerikai hajó csatlakozott a humanitárius misszióhoz, a japán partoknál jelenleg 14 járművön 17 ezer haditengerész és tengerészgyalogos tartózkodik – jelentette ki Dave Lapan ezredes, a minisztérium szóvivője.

Lapan nem tudta megmondani, hogy a többi fegyvernem hány tagja vesz részt a mentésben.

A mentési munkálatokat akadályozza a fukusimai atomerőműből eredő, alacsony szintű sugárzás és az időjárás is. A Ronald Reagan repülőgép-hordozó pilótái a rossz látási viszonyok miatt kedden a késő délutáni órákig nem tudtak felszállni. A hajóról hétfőn 29, kedden pedig 15 helikopter szállt fel, amelyek vizet, élelmiszert és takarókat szállítottak.

Az amerikai bázisokról szivattyúkat és vízcsöveket szállítottak a fukusimai mentéshez és két tűzoltóautót is a japánok rendelkezésére bocsátottak . A japán kormány korábban jelezte, hogy további segítséget fog kérni az amerikai haderőtől, de Lapan szerint újabb konkrét igényeit egyelőre nem jelezte.

A Ronald Reagannek és egy, a Japán-tengeren tartózkodó, partraszálló hajókból álló köteléknek az elmúlt napokban pozíciót kellett váltania a helyszínen mért alacsony szintű sugárzás miatt. Hasonlót tapasztaltak a Jokosukában horgonyzó George Washington hadihajó esetében is. Itt a legénység tagjait figyelmeztették, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.