Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba a IV. Euro-atlanti Biztonsági Fórumon

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 17. 15:39

Hende Csaba honvédelmi miniszter március 17-én Varsóba utazott és felszólalt a IV. Euro-atlanti Biztonsági Fórumon. A lengyel fővárosban megrendezett biztonságpolitikai fórumon a szövetség alapfeladatainak szempontjából értékelték a NATO lisszaboni csúcstalálkozójának eredményeit.

A rendezvényen részt vett Anders Fogh Rasmussen, NATO-főtitkár és Bronisław Komorowski, lengyel köztársasági elnök, továbbá tíz európai ország (Lengyelország, Észtország, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Albánia, Litvánia, Lettország, Csehország és Románia) védelmi minisztere és államtitkára.

Hende Csaba honvédelmi miniszter felszólalásában elmondta, hogy a NATO elsőrendű alapfeladata továbbra is a tagországok védelme. A szövetség változatlanul kötelességének érzi, hogy politikai, katonai stabilizáló és válságkezelő tevékenységet is ellásson, amennyiben a tagállamok biztonsági érdekei azt szükségessé teszik. Hangsúlyozta továbbá, hogy az energiabiztonságot és a cyber biztonságot veszélyeztető új típusú kihívások megoldása nemzetközi összefogást igényel. Ezt felismerve, ezek a területek hangsúlyosan szerepnek a Szövetség Lisszabonban elfogadott új stratégiai koncepciójában. Hazánk a jövőben minden olyan szövetségesi erőfeszítésben tevékenyen részt kíván venni, amelyek ezen veszélyek elhárítására irányulnak.

Hende Csaba hozzátette, hogy Magyarország alapvető biztonsági érdeke a földrajzilag velünk határos nyugat-balkáni térség országainak euro-atlanti integrációja. A csatlakozni kívánó nyugat-balkáni államok integrációs folyamatát az egész transz-atlanti közösségnek támogatnia kell. Véleménye szerint a térség politikai viszonyai még nincsenek véglegesen megoldva, ugyanakkor az euro-atlanti tagsági perspektíva megszűnése utat nyithat a régi ellentétek újbóli kiéleződésének.

(HM Sajtóiroda)