Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös műveleti tevékenységben

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 17. 15:46

A portugál és a magyar erők megkezdték közös műveleti tevékenységüket a COM KFOR közvetlen alárendeltségében lévő KFOR Tactical Reserve Maneuver Battalion-ban.

A Magyar Honvédség katonái 1999-től vesznek részt a koszovói békefenntartó műveletekben. Az első években őrzés-védelmi feladatokat hajtottak végre Prishtinë/Priština-ban. 2006-tól szektorfeladatok átvételével és végrehajtásával folytatódott a magyar szerepvállalás Koszovó nyugati részén, Pejë/Peč városában.

Ez az esztendő azonban változásokat hozott. A magyar kontingens befejezte feladatait az olasz vezetésű MNBG West alárendeltségében és a továbbiakban Prishtinë/Priština-i Slim-Lines táborban a KTM-kötelékében folytatja missziós feladatait.

Az új magyar kontingens három részre tagozódik: a KTM-zászlóaljba felajánlott műveleti századra, a NCC-ben dolgozó nemzeti parancsnokságra és a NSE-re, amely a logisztikai biztosításban vesz részt.

A február 11-én kiérkező magyar műveleti századra kéthetes intenzív felkészítés várt, amelyet egy zárógyakorlattal fejeztek be február 28-án a Camp Vrelóban. Ennek során a magyar-portugál erők közös kiképzést tartottak

Sikeresen befejeződött az anyagok és eszközök átcsoportosítása Pejë/Peč–i Villaggio Italia táborból a Prishtinë/Priština–i Slim-Lines táborba. A KTM vezetése és valamennyi katonája mindenben segítette a magyarok beilleszkedését.

A Slim–Lines táborban március 1-én megtartott ünnepségen részt vett Balla Lóránt, a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Amaral Viera altábornagy, a Portugál Szárazföldi Erők parancsnoka, Erhard Bühler vezérőrnagy, a Koszovói Erők parancsnoka, Huszár János dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, a szárazföldi erők főnöke, Carlo Emilani ezredes, a Többnemzetiségű Nyugati Harccsoport parancsnoka.

Az eseményen a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnöke zászlószalagot adományozott a kontingens zászlajának, amelyet Huszár János dandártábornok kötött fel a magyar lobogóra. A továbbiakban a KFOR-3 Kontingens parancsnoka, Kanyó László alezredes átadta a zászlót Szabó Sándor alezredesnek, a KFOR-4 Kontingens parancsnokának. Ezt követően a portugál erők bevonultak az ünnepség helyszínére. Frankó Imre őrnagy, a KTM parancsnokhelyettese jelentett Paulo Abreau alezredesnek, a KTM parancsnokának. A Sim-Lines táborban a portugál és a magyar himnusz elhangzása után felvonták a magyar nemzeti zászlót. A portugál és a magyar erők megkezdték közös műveleti tevékenységüket a COM KFOR közvetlen alárendeltségében lévő KTM keretében.

(Kép és szöveg: KFOR-szóvivő)