Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A radar és Koszovó függetlensége ellen tüntettek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 17. 10:44

Koszovó függetlensége és a Csehországba telepítendő amerikai radarállomás ellen tüntettek Prágában. Az amerikai nagykövetség épülete előtt mintegy másfélezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a radarállomás ellen.

A nagykövetséget rendőrkordon vette körül, de az egyik amerikai diplomata kijött a tüntetőkhöz és átvette a több ezer aláírást tartalmazó tiltakozó petíciót. Meghallgatta az Egyesült Államok külpolitikájának a bírálatát is, de semmiféle véleményt nem mondott.

A tüntetők az amerikai és a cseh külpolitikát bíráló transzparenseket, valamint George Bush amerikai államfő, Condoleezza Rice külügyminiszter és Mirek Topolánek cseh kormányfő papírfiguráit is lengetik, amelyeket a tervek szerint a tüntetés végén el akarnak égetni.

Mirek Topolánek szerint a cseh-amerikai megállapodás a radarállomás telepítéséről gyakorlatilag már aláírás előtt van. A cseh közvélemény mintegy kétharmada a legutóbbi felmérések szerint is azonban ellenzi az amerikai radarállomást.

Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása ellen a Vencel téren mintegy 800 ember jött össze, akik a helyszínen írják alá a tiltakozó petíciót. Ez alatt a petíció alatt is már több ezer aláírás látható. Korábban a nap folyamán volt két kisebb tüntetés Koszovó függetlensége ellen és Szerbia mellett. Ezeken azonban csak néhány tucat személy vett részt.