Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rádiók hangján

Szöveg: Varga Erika |  2007. december 8. 13:21

A média helyzete Afganisztánban nem könnyű. A hírek, információk legfőbb forrása a rádió. Mindez azoknak a tényezőknek köszönhető, hogy a tálib rendszer a sajtótermékek nyomtatását teljes egészében felszámolta.

A lakosság igen csekély aránya tud írni-olvasni, illetve a televíziózás gazdasági finanszírozhatatlansága. Egyes statisztikák szerint a lakosság 85 %-a hallgatja folyamatosan a rádiót.

Király Miklós százados az MH Tartományi Újjáépítési Csoport, PSYOPS részlegvezetője elmondta, ismerve a helyi viszonyokat és lehetőségeinket, célkitűzéseink közé tartozik, hogy szinte egész Baghlan tartományban növeljük a lakosság körében a magyar percek hallgatottságát. Ennek megfelelően kapcsolatot létesítettünk, majd szerződést kötöttünk három rádióállomással. Ezek közül az egyik a Payman, ami a tartomány második legnagyobb városában, Baghlanban sugározza adását. A rádiókon keresztül még több emberhez juthatnak el a hírek a kontingens által az újjáépítésben végzett feladatokról, valamint az eddig elért eredményekről.

A szerződéskötés után irodabútorokat, valamint számítógépeket és a stúdiókban használatos speciális felszereléseket adott át Rózsa Tibor ezredes, kontingensparancsnok a rádiók vezetőinek.

Kihangsúlyozta, hogy az emberek tájékoztatásában betöltött szerepük miatt is elengedhetetlen, hogy támogassuk az egyik legfontosabb tájékoztatási eszközt, a médiának ezt a hírhordozóját. Nemcsak üzeneteinket és szándékainkat tudjuk közvetíteni, hanem rajtuk keresztül próbáljuk megismertetni országunkat, kultúránkat az emberekkel. Emellett nem kis szerepe van a biztonság megerősítésében is.