Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sportbajnokságban dupláztak a légtérellenőrzők

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. december 5. 7:06

Az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, az Magyar Honvédség sportbajnokságain a 2010-ben ismét megszerezte az összetett első helyet és másodszor nyerte el, a HM Honvéd Vezérkar főnökének vándorserlegét. Az elismerést Juhász István vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Zentai László alezredes parancsnok helyettesnek adta át.

Az ezred a 2010-es év MH katonai sportbajnokságain, a mezei futásban első, lövészetben második, járőrben első, háromtusában első helyezést érte el. A csapat a sorozatban mindössze a „hazai" pályán botlott meg és lett második helyezett.

Az ezrednél folyó sportéletről Zentai László alezredessel beszélgetett a honvedelem.hu.

1595910946
Van-e valami titka e kiemelkedő sporteredménynek?

Különösebb nincs. Úgy értékelem, hogy a most elért első hely is a tervszerűen felépített munka eredménye. Természetesen ez az eredmény sem nélkülözheti az évek óta nagyon jó teljesítményt nyújtó, összetartó és tenni akaró csapatot. A sportbajnokságokon elért eredményeink viszont azt mutatják, hogy komolyan vesszük a kiképzésnek ezt a területét, vagyis magát a katonai sportot. A mi álláspontunk szerint a sport szerves és nélkülözhetetlen része a katonai felkészítésnek. A sport minden szempontból fontos kell, hogy legyen a Magyar Honvédségen belül, hiszen a fizikai teljesítő képesség alapját ez adja. Egy hatékonyan működő korszerű hadseregben elengedhetetlen, hogy a katonái fizikailag jól felkészültek legyenek. Ehhez jó eszköz a sport, ami az ezred vezetésétől maximális támogatottságot kapott és kap a jövőben is. A jó eredményekhez viszont nem elegendő a támogatás, kell egy olyan csapat, amely szívvel-lélekkel ott van a versenyeken és győzni akar, amelynek tagjai ha „pályára lépnek" jó eredményeket akarnak elérni. A csapateredményeket nálunk olyan egyéniségek lendíthették előre, mint Treligyik Tamás szakaszvezető, aki 2010-ben az év legjobb férfi senior sportolója címet kapta meg, vagy Kolonics Tamás főtörzsőrmester, aki az elmúlt évben volt az év sportolója, valamint Kiss Gabriella szakaszvezető, aki idén is új csúcsot állított be a pisztolylövészetben, vagy Vas Tibor százados, aki szintén volt már az év sportolója és mint a sportért felelős tiszt nagyon sokat tett az ezred eredményes szerepléséért.

Sok olyan civil sportverseny is van, ahol a légtérellenőrzőkkel találkozni lehet és azt láthatjuk, hogy ezek a katonák nemcsak a honvédség sportbajnokságain bizonyítanak.

1595910947
Igen, a katonáink közül sokan vannak olyanok, akik rendszeresen megmutatják magukat a civil sportrendezvényeken is, amit az alakulat vezetése örömmel támogat. Már csak azért is, mert a parancsnokunk, Szücs József ezredes, ha csak teheti résztvevőként jelenik meg ezeken a versenyeken. Legutóbb ősszel Budapesten, egy futófesztiválon a maratoni távot teljesítette nagyon szép időeredménnyel. Nem haszontalan az, hogy ha a civil szféra sportrendezvényein az állampolgárok találkozhatnak a katonákkal. A honvédségnek nagyon hatékony reklámja tud az lenni, ha egy Bécs-Budapest maratonon a célban, vagy a Balaton körbefutása végén elhangzik az, hogy a futók a Magyar Honvédség valamelyik alakulatát képviselik.

Visszatérve az eredményre, az ezrednél a katonai sport rendszere az évek során hogyan alakult?

Minden évben a kiképzési intézkedésekben előírtak szerint próbáljuk megszervezni az ezredszintű bajnokságainkat, ami az átlagosnál nehezebb, mert az alakulat századai az ország egész területén, szétszórtan települnek. Ezekre a sporteseményekre nagyon odafigyelünk és mindig berendeljük az alegységek versenyzőit, valamint a Veszprémben lévő zászlóaljak is külön-külön csapatokat szoktak indítanak. Az itt elért eredmények alapján választjuk ki azt a csapatot, ami ezredet az Magyar Honvédség szintű versenyeken képviseli.

Mennyiben segíti a felkészülést az, hogy egy nagyon jól felszerelt sportpályátok, valamint katonai lőteretek is van?

1595910947
A sportpálya maximálisan segíti az itt szolgálók sportolási igényeit, de ez még nem minden, mert a fizikai felkészüléshez más is kell. Az egyén elszántsága és az akarata. A sportoláshoz a segítség a részünkről több tényezőből áll. Az egyik a Honvéd SE, ami Veszprémben működik, és amelynek van egy országosan is jó teljesítményt nyújtó tájfutó szakosztálya. Ez a szakosztály nagy segítséget tud adni a katonai versenyszámokra történő eredményes felkészüléshez, a futásteljesítmény fokozásához, valamint a tájékozódó képesség elsajátításához. A másik tényező az, hogy a pálya azoknak a felkészüléshez nyújt ideális lehetőséget, akik a futó számokban indulnak. A pálya elhelyezkedése, a nyugodt környezet a nap tizenkét órájában nagyon jó feltételeket biztosít mindazoknak, akik a fizikai felkészülésnek ezt a formáját választják.
A simontornyai lőtér kihasználtsága annak ellenére, hogy az objektum a mi kezelésünkben van, a távolság miatt részünkre is nagyon behatárolt. Heti, havi lövészetekről szó sem lehet, ami biztos a negyedéves kiképzési terv szerinti lövészetek megtartása mellett, a katonai sportbajnokságok – lövészet, járőr és háromtusa – lövészeteit minden gond nélkül itt tudjuk megrendezni.

Harmadszorra is megcéloztátok-e vándorserleget?

Természetesen nekünk ez a nagyon fontos, és ezt az ezred egész állománya így érzi. Az első vándorserleget azért igyekeztünk megszerezni, mert a dobogó első helyéről éppen hogy csak pár ponttal lecsúsztunk le. Amikor viszont már elsők lettünk akkor a megtartása vált számunkra fontossá és a jelenlegi helyzetben viszont a harmadik első helyezés megszerzése az, ami motiválja az embereinket. Mivel nagyon lelkes és felkészült csapatunk van, az ezred vezetése bízik abban, hogy megmarad ez a lendület és kitartás ahhoz, hogy 2011-ben is jó eredményeket érjünk el.

1595910947