Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szakfelkészítés a szakfeladatok magas színvonalú ellátását segíti elő

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 13. 16:04

Sikeres volt az MH PRT 13. váltás híradó, informatikai és információvédelmi katonáinak szakfelkészítése Székesfehérváron. A kiképzés célja a missziókban rendszeresített híradó és informatikai eszközök kezelésének elsajátítása, valamint a magyar és angol nyelvű rádióforgalmazás szabályainak oktatása.

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alaprendeltetéséből adódóan hajtja végre az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatai számára a híradó, informatikai, és információvédelmi felkészítést. Kiemelt figyelmet fordít a műveleti területen feladatot végrehajtó ideiglenes katonai szervezetek híradó, informatikai és információvédelmi beosztást ellátó állományának célirányos felkészítésére.

1595935558
A többnyire egy-két hetes időtartamú felkészítéshez korszerű missziós szaktanterem is rendelkezésre áll. Az ezred híradó- és informatikai főnöksége a missziókat felkészítő alakulatokkal előzetesen egyeztetve készíti el a szükséges terveket, amelyekben hangsúlyt kap az adott kontingens sajátossága is.

A kiképzés célja a missziókban rendszeresített híradó és informatikai eszközök − MRR, HARRIS, VSAT, HICOM, IRIDIUM, INMARSAT – kezelésének elsajátítása, valamint a magyar és angol nyelvű rádióforgalmazás szabályainak oktatása volt. A felkészítéseket − a kontingensek váltásaihoz igazodva − évenként két részben tartják meg. A tavaszi március végétől június elejéig tart, az őszi pedig szeptember közepétől november végéig.

Május 11-én az MH PRT 13. váltásában a híradó, informatikai és információvédelmi beosztást ellátó szakállomány kéthetes felkészítése fejeződött be, amelyen heten vettek részt. A csapatszellem erősítésére is lehetőséget ad a felkészítés, melynek eredményeként a katonák külszolgálatuk teljesítése során képesek lesznek magas színvonalon ellátni szakfeladataikat.

(MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

Fotó: Bödő Viktória