Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A székesfehérvári fegyveres testületek közös közelharc-kiképzése

Szöveg: Mátyás-Révész |  2012. április 19. 9:23

A székesfehérvári Helyőrségi Sportcentrum tornatermében – április 17-én, kedden –  első alkalommal rendezték meg a helyi fegyveres testületek – a Büntetés-végrehajtás, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a rendőrség – műveleti csoportjainak közös közelharc-kiképzését. A tréninget az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet szervezte.

1595934363
A kiképzésen megjelent, Cséri Zoltán bv. ezredes, a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, dr. Simon László rendőr dandártábornok, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, valamint dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka.

Megnyitóbeszédében Cséri ezredes hangsúlyozta: egyre képzettebbek a bűnözők, így szükséges az összehangolt munka, valamint a szakmai kapcsolatok erősítése. Az erőnlét fokozása mellett ugyanakkor szükség van olyan önvédelmi fogások elsajátítására is, amelyeket a kényszerítés folyamán egyre hatékonyabban és eredményesebben tudnak alkalmazni, úgy saját, mint egymás testületeinél. Az ezredes ezek közül is kiemelte az elfogást, valamint az előállítást.

„Minden katonának ismernie kell az alapvető önvédelmi fogásokat. A katonai rendészeti tevékenység része az önvédelmi fogások alkalmazása, így például az előállítás mellett a megbilincselés is. A rendőrséggel együtt végrehajtott közös járőrözés során fontos az összehangoltság, ezért szükséges az eljárások elsajátítása és begyakorlása, a támadó személy harcképtelenné tétele, semlegesítése" – emelte ki Nagy Lajos mérnök alezredes, a híradó és vezetéstámogató ezred törzsfőnöke.

1595934363
A kiképzést, Széll Gábor vezette, aki a Kelet-Európai Leung Ting Wing Tsun Szövetség főinstruktor-helyettese, valamint 6. fokozatú mester, aki 23 éve foglalkozik ezzel a harcművészeti ágazattal.

A mester oktatja a büntetés-végrehajtás, a honvédség, a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség állományát is. Mindezeken felül szintén ő vezeti Kelet-Európában a lengyel és a litván antiterrorista egységek Wing Tsun-képzését.

A szövetség elve az „Élhető Magyarország", így a bűnmegelőzés, a bűnüldözés is. Céljuk ezért – egyebek mellett – a székesfehérvári fegyveres erők tagjai számára egy szakosított csoport létrehozása.

A gyakorlati foglalkozáson a kiképzés vezetője  elmondta: tudásával hozzá kívánja segíteni a részt vevő állomány tagjait ahhoz, hogy munkájuk során minél hatékonyabban, minél szakszerűbben tudják végrehajtani feladatukat, majd azt követően egészségesen térhessenek haza családjukhoz.

Széll Gábor segítői a székesfehérvári közös kiképzésen Gyüre Zoltán rendőr őrmester (debreceni rendőrkapitányság bevetési osztály), valamint Nagy Sándor rendőr őrmester (hortobágyi akcióosztály) voltak.

A kiképzési nap végén Sebestyén Józsefné bv. alezredes, a Közép-Dunántúli Regionális Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka eredményesnek értékelte a foglakozást. Megerősítette: abban gondolkodnak, hogy évente szerveznek hasonló, közös kiképzéseket a fegyveres testületek állománya számára.

 Fotó: Bödő Viktória