Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szoknyás Rohamosztag és a Futóbolondok is nekivágtak

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 24. 15:22

Az elmúlt héten egy nagyszabású versennyel, a 2. BSI Balaton Szupermaratonnal vette kezdetét az országos 2009. évi futószezon. A versenyre 115 egyéni induló, 19 páros versenyző és 78 csapat nevezett. A nevezettek között jelentős számban voltak katona csapatok, amelyek összességében nagyon szép eredményt értek el ezen az országos rendezvényen.

A verseny egyik résztvevőjét és a 35 év felettiek csapatversenyében az I. helyezést elért csapat tagját, Vass Tibor századost kérdezte a honvedelem.hu.

Mit lehet tudni erről a versenyről?

A Balaton Szupermaratont második alkalommal rendezték meg. Négy nap alatt futottuk körbe a Balatont, ami 194,5 kilométeres távot jelent. Első napon Siófokon volt a rajt és Fonyódon a célba érkezés, ez 46,8 kilométeres szakaszt jelentett. A második nap Fonyód Szigliget között 52,9, a harmadik nap Szigliget Balatonfüred távon 43,1, és a negyedik nap Balatonfüred Siófok 51,7 kilométerével zárult a nagy balatoni kör. Az egyéni versenyzők dolga volt a legnehezebb, mert nekik ezt a távolságot egy az egyben teljesíteniük kellett. A csapatversenyek már több taktikai lehetőséget adtak a résztvevőknek. A páros versenyben egy férfi és egy nő indulhatott és felváltva teljesítették az aznapra előírt kilométereket. A csapatversenyben négy futót lehetett nevezni és ebből egy nap három futó váltotta egymást. Ami tovább nehezítette a sportolók dolgát, azaz időjárás volt. Siófokról 5 fokos hidegben indultunk és szinte végig nagyon viharos szélben kellett versenyeznünk. Az embernek az volt az érzése, hogy mindig a széllel szembe fut. De volt olyan különleges helyzet is, amikor a mezőny eleje napsütésben futott és a végén futóknak hózáporral kellett megküzdeniük. Nagyon sok városból jöttek katonai alakulathoz tartozó csapatok és egyéni versenyzők, róluk elmondható, hogy nagyon szép eredményeket értek el. A verseny kezdi kinőni a határainkat is, mert az egyéni indulók között voltak olasz, osztrák, német és szlovák sportolók. A rendezők már most azzal búcsúztak, hogy találkozunk 2010. márciusában a 3. BSI Balaton Szupermaratonon.

A nevezési lista alapján is megállapítható, hogy a résztvevők köre az egész országra kiterjedt. Képviseltette magát a Vám és Pénzügyőrség, egyes bíróságok csapatai, a tűzoltók, az APEH és a rendőrség is. A csapatok megnevezései is ennek megfelelően változatosak; találkozhattunk a Futóbolondok SE, Hajsza SE, Nudlik SE, Öreg Karatés Nem Vén Futó SE, VasMalacok SE, Spuri-Sokk SE, Pécsi Medikák SE, Szoknyás Rohamosztag SE, Futavám SE, stb megnevezésekkel, amelyeknek természetesen semmi köze nincs az illetők szakmájához.

Végül, de nem utolsó sorban a katonai vonatkozású eredmények:

35 év alatti férfiaknál 19 csapat teljesítette a feladatot.

1. helyezett a Tatai Honvéd SE Tigrisek csapata.

4. helyezett a Honvéd Szakszervezet csapata.

5. helyezett a Tűzszerész és Hadihajós zászlóalj csapata.

35 év feletti férfiaknál 39 csapat kűzdötte le a Balaton kört.

1. helyezett az MH 54 Veszprém léte. csapata.

3. helyezett az MH Arabona Győr csapata.

Nőknél 9 csapat érkezett a siófoki célba.

2. helyezett a Tatai Honvéd lányok csapata.

4. helyezett az MH 54. Veszprém 3. csapata.

5. helyezett a Szolnok HSE csapata.

Egyéniben 86 induló teljesítménye volt értékelhető.

1. helyezést ért el Fajfrik Zoltán Honvéd Bercsényi SE Hódmezővásárhelyről, aki 1,5 órát javított az előző évi eredményen és 13 óra 52 perc idő alatt futotta le a közel kétszáz kilométeres távot.

4. Filip Krisztián MATASZ