Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt Ocskay Gábor

Szöveg: honvedelem.hu / szekesfehervar.hu |  2009. március 25. 8:10

Az Alba Volán SC mély megrendüléssel tudatja, hogy 2009. március 25-ére virradóra, életének 34. esztendejében tragikus hirtelenséggel elhunyt ifj. Ocskay Gábor, a csapat és a magyar jégkorong-válogatott emblematikus alakja.

Pótolhatatlan veszteség érte a magyar jégkorongsportot és az Alba Volán SC csapatát. Szerdára virradó éjjel, életének 34. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt ifjabb Ocskay Gábor, a válogatott és a székesfehérvári klub oszlopa.

A kiváló jégkorongozó szombaton szerezte kilencedik bajnoki címét a kék-fehérekkel. Huszonöt évvel ezelőtt kezdte pályafutását a fehérvári csapatban, más egyesület mezét soha nem öltötte magára. Másfél évtizeden át meghatározója volt a nemzeti együttesnek, kulcsszerepet vállalt a szapporói diadalban, tavaly áprilisban remek játékának is köszönhetően válogatottunk feljutott a világ legjobbjai közé.

Idősebb Ocskay Gábor annyit mondott, “Gábor éjfélkor rosszul lett, szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni".

Horog László, a család barátja a részletekről beszámolva annyit mondott, a fehérvári játékos Budapesten élő mennyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta.

A 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizom-betegsége miatt Ocskay Gábor négy hónapot kihagyott, azt követően viszont megkapta az engedélyt a sportolásra. “Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor" – mondta Horog László. Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

1595885155
A válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs az MTI-nek szerda hajnalban úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. “Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel… Küldtem neki egy sms-t. Szerdán találkoztunk volna. Szörnyű, felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki nem csodálkozott" – mondta a csapatkapitány a távirati irodának.

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és minden rendben volt. “Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz…" – mondta.

Tokaji Viktor válogatott hátvéd, aki egy hónappal ezelőtt éppen Ocskaytól vette át a csapatkapitányi posztot, az MTI-nek azt mondta, “Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk, most meg elveszítjük legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített."

A csatár szombaton lett kilencedik alkalommal magyar bajnok az Alba Volánnal. A válogatottban 187-szer szerepelt, és eddigi legnagyobb sikerét tavaly áprilisban érte el, amikor a nemzeti csapat hetven év elteltével feljutott a világ élvonalába.
A vb előtt álló válogatott jövő hétfőn kezdi meg edzőtáborát. Az Alba Volán játékosai a sikeres bajnoki finálé után addig pihenőt kaptak. A csapat április 2-án és 3-án Finnországgal, 6-án és 7-én Norvégiával, 22-én pedig Oroszországgal játszik felkészülési mérkőzést.

A hokis nagy álma vált volna valóra, ha szerepelhetett volna az április 24-én kezdődő svájci világbajnokságon, ahol – többek között – Kanadával, előtte pedig a címvédő orosz együttessel is megmérkőzik a magyar válogatott.

Ocskayt háromszor (1994, 1995, 2006) választották meg az év játékosának, ötször (1994, 1997, 2002, 2004, 2008) lett a legtechnikásabb játékos, és háromszor (1994, 2006, 2007) a legjobb csatár. Pályafutása során kizárólag az Alba Volánban szerepelt, pedig többször csábították külföldre.

1595885155