Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szudáni hadsereg bevett három dárfúri várost

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 9. 7:10

Elfoglalt három várost a szudáni hadsereg Dárfúr tartomány északi részén, kétnapos harcok után, közölte egy lázadócsoport.

A Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) egyik külföldön élő tisztségviselője arról számolt be, hogy a hadsereg arab félkatonai csoportok és a légierő támogatásával indított támadást állásaik ellen Dárfúr északi részén, Dzsebel-Marra térségében.

Az SLA szerint több tucatnyi halálos áldozata van a harcoknak, köztük civilek is. A lázadók a hadsereg ellenőrzése alá került városok környékére húzódtak vissza, az érintett települések lakossága a sivatagba menekült.

A szudáni hadsereg egyik szóvivője annyit közölt a sajtóval, hogy Dzsebel-Marrától keletre eső terület a katonaság ellenőrzése alatt áll, de újabb harcokról nem tett említést. Vasárnap az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziója közölte, meg nem erősített értesülések szerint a kormány általános támadást indított Észak-Dárfúrban.

A 2003 óta tartó dárfúri konfliktusban az ENSZ becslése szerint eddig több mint 300 ezer ember halt meg és milliók váltak menekültté.