Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok gratuláltak Hollandiának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 29. 15:07

A tálibok gratuláltak Hollandiának katonái afganisztáni kivonulásához. Egy holland lap csütörtökön interjút közölt egy tálib szóvivővel abból az alkalomból, hogy vasárnap lejár a holland erők missziója. Hollandia 2006 óta van jelen katonáival Afganisztánban.

„Teljes szívünkből gratulálunk Hollandia állampolgárainak és kormányának bátorságukért, amellyel meghozták ezt a független döntést. Reméljük, hogy az Afganisztánban katonákat állomásoztató többi ország követi Hollandia példáját, és szintén kivonja erőit" – mondta a Volkskrant című baloldali lapnak telefonon nyilatkozva Kari Juszuf Ahmadidzs, aki a tálibok nyugat- és dél-afganisztáni szóvivőjének mondja magát.

A 2006 augusztusa óta tartó és most lejáró, 1950 fős misszió meghosszabbítása akkor vált kérdésessé, amikor idén február 20-án összeomlott a holland kormány. A kormánykoalíció tagjai nem tudtak megállapodni a kérdésben, az országnak így a NATO kérése ellenére be kell fejeznie az afganisztáni feladatvállalást.

A koalíciós tag munkáspártiak (PvdA), akik ellenezték a misszió meghosszabbítását, „az egyik legfontosabb döntést hozták meg Hollandia kormánya és állampolgárai szempontjából" – mondta a szóvivő.

„Újfent felszólítjuk az európai államokat, amelyeknek katonái vannak Afganisztánban, hogy hagyják el az országot. Ez nem az önök háborúja, hanem az Amerikai Egyesült Államoké, amely ezáltal imperialista céljait akarja elérni a világon, és főleg ebben a térségben" – hangoztatta a tálib szóvivő.