Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A területi és helyi védelmi igazgatás két évtizede

Szöveg: Vörös Gyula mk. őrnagy |  2010. november 16. 11:50

Kétnapos konferencián vett részt a HM Védelmi Hivatal központi és területi állománya november 11-12-én, melynek házigazdája a Vas Megyei Védelmi Bizottság volt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a közreműködő szervezetek részéről több országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnökei, polgármesterek, jegyzők, valamint az elmúlt húsz év katonai védelmi igazgatásának vezetői állománya is.

Az első nap a védelmi igazgatás megalakulásának, történetének felidézésével és a 2010. évi feladatok áttekintésével, az aktuális kiemelt védelmi kérdések egyeztetésével telt. A jelenlevők autentikus forrásból, a korábbi főigazgatóktól hallhatták az időszak fontosabb eseményeit. Dr. Cserepes Tibor nyugállományú dandártábornok, Németh Sándor nyugállományú mk. vezérőrnagy és

1595910045
dr. Patyi Sándor nyugállományú dandártábornok a két évtized eseményeiről, fontosabb eredményeiről tartott előadást.

Vendégelőadóként dr. Puskás Tivadar országgyűlési képviselő, Szombathely város polgármestere, Bebes István, országgyűlési képviselő Körmend város polgármestere egyben a körmendi helyi védelmi bizottság elnöke saját tapasztalatait osztotta meg, míg dr. Baranyai Attiláné Celldömölk város jegyzője, a helyi védelmi bizottság titkári szemszögéből tartott előadást. Megtisztelte jelenlétével a konferenciát V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki Vasvár korábbi polgármestereként szintén részese volt az aktív védelmi igazgatási munkának.

Dr. Tokovicz József mérnök ezredes, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy a védelmi igazgatás rendszerét újra kell gondolni, de a munka, ami előttünk áll, nem lesz kevesebb. A fő feladat, hogy az új közigazgatási struktúrához kell igazítani a védelmi bizottságok működését. 2010-ben az árvizek és a kolontári ipari katasztrófa is jelentős feladatokat adott

1595910045
a védelmi igazgatás résztvevőinek, amihez a Magyar Honvédség közreműködését igénybe kellett venni. Tokovicz ezredes ismertette az új koncepció részeként elindított folyamatokat, valamint azok várható szervezeti és személyi vonatkozásait. Az első személycserére a házigazda megyében került sor, ahol Csikós-Nagy József nyugállományú ezredes a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára adja át feladatait 2010. december elsejétől dr. Baán Mihály alezredesnek, a HM Védelmi Hivatal Vas megyei szakreferensének.

A továbbképzés második napján a HM Védelmi Hivatal központi- és területi állománya munkaértekezleten vett részt, ahol az egyes szakterületek képviselői tartottak előadásokat, jogi-, gazdasági-, információbiztonsági-, igazgatási témakörökben. A sikeres rendezvény ismét bizonyította a civil-katonai együttműködés fontosságát központi és területi szinten egyaránt.