Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tervezetthez képest jobban halad az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép gyártása

Szöveg: MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség | Fotó: a csoportfőnökség felvétele |  2022. szeptember 28. 7:28

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség (MHP HTCSF) - mint a KC-390 Katonai Szállítórepülőgép Képességfejlesztési Program szakmai felelősének vezetésével - szakértői szintű katonai delegáció látogatott a brazíliai Gavião Peixotoba, az Embraer telephelyére szeptember 19-21. között.

PMR_06

A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) és az Embraer Defence & Security SA 2020. november 17-én írt alá szerződést két darab, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgép beszerzésére. A kontraktus értelmében az elkövetkező években rendszeres szakmai konzultációkat, programáttekintő üléseket tartanak a gyártó, valamint a Magyar Honvédség szakmai képviseletét ellátó integrált programcsoportok.

A szerződés szerinti harmadik programáttekintő ülésen a magyar fél részéről a csoportfőnökség Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnöksége, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MHP légierő haderőnemi szemlélőség, valamint az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség szakemberei, illetve a katonai légügyi hatósági feladatokat ellátó HM Állami Légügyi Főosztály képviselői vettek részt. Az egyeztetést a gyártó részéről Marcio Monteiro, az Embraer KC-390 programiroda igazgatóhelyettese vezette.

PMR_02

A szakmai egyeztetésen túl a delegáció - Nagy László ezredes, légierő hadfelszerelési rendszerek fejlesztési főnök vezetésével - megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait. Ennek során bemutatták az első magyar KC-390 repülőgép gyártásának jelenlegi helyzetét. Az eredeti tervekhez és a szerződésben foglaltakhoz képest a repülőgép gyártása jelentősen előbbre tart, így hamarosan megtörténik a már eredeti színre festett szárnyak és a törzs összeillesztése. Ennek eredményeként már „igazi” repülőgép formát öltenek majd az eddig előkészített, különálló alumínium szerkezetek. A gyártó tájékoztatása szerint a második magyar KC-390 gyártásának kezdését - az eredeti terveknek megfelelően - idén decemberre tervezik. 

A gyártási folyamat megtekintése mellett a magyar szakemberek - az Embraer KC-390 programmenedzsmentjének szervezésében - látogatást tettek a brazil légierő anápolisi bázisán is. Ennek során egyeztettek a típus napi üzemeltetésében már jelentős tapasztalattal rendelkező brazil szakemberekkel.

Bár a repülőgépek 2024-re tervezett leszállítása még távolinak tűnik, valójában ez az időszak sem csak a várakozással telik. A repülőgépek fogadására nemcsak magának a fogadó repülőtérnek kell készen állnia, hanem a későbbi üzemeltető személyzetnek - azaz mind a hajózóknak, mind pedig a repülőműszakiaknak - is.  A brazil légierő az első öt KC-390-e már több mint 6800 repült órát teljesített, így a hajózó és a repülőműszaki állomány jelentős tapasztalatot szerzett a típus légi- és földi üzemeltetéséről. A szakmai látogatáson szerzett információkat, tapasztalatokat a magyar szakemberek maximális mértékben fel tudják használni a minél hatékonyabb üzemeltetői rendszer kialakítása érdekében.

PMR_01

A brazil légierővel kialakított jó kapcsolat a későbbiekben is lehetőséget biztosít szakmai egyeztetésekre, amit a KC-390 típusú repülőgépek magyarországi rendszerbeállítása érdekében rendkívül hatékonyan használhatnak ki a jövőben a Magyar Honvédség szakemberei.

A gyártó tájékoztatása szerint 2023 őszén az első, Magyarország számára gyártott repülőgépnél megkezdhetik a repülési teszteket, így a jelenlegi állapot szerint semmi akadálya annak, hogy az első KC-390 katonai szállítórepülőgép 2024 második negyedévében, a második gép pedig 2024 negyedik negyedévében megérkezzen a típusnak otthont adó magyarországi bázisra, Kecskemétre.

PMR_03
PMR_04