Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tömegbe lőttek Bahreinben – két halott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 16. 12:38

Két ember meghalt, és legalább kétszáz ember szenvedett lőtt sérüléseket kedden egy bahreini síita faluban, miközben az arab ország királya három hónapig tartó szükségállapotot vezetett be az ellenzéki tüntetések hatására. A szunnita uralkodó egy nappal korábban szaúdi és arab emírségekbeli csapatokat hívott az országba, a kormányellenes tüntetések megakadályozására. Az amerikai külügyminiszter kedden arra figyelmeztette az ország vezetését, hogy nem lehet katonai eszközökkel megoldani a helyzetet.

A bahreini állami televízió az adását megszakítva jelentette be, hogy az uralkodó három hónapig tartó szükségállapotot vezetette be. Az ország vezetése a bahreini védelmi erők főparancsnokát bízta meg azzal, hogy „minden szükséges eszközzel" őrizze meg az ország biztonságát. A szükségállapotot egy nappal azután jelentették be, hogy az szunnita uralkodócsalád támogatására Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek katonákat küldött az országba.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a szükségállapot bejelentése után arra figyelmeztette a bahreini vezetést, hogy a politikai felfordulásra nem lehet katonai megoldást alkalmazni. Clinton közölte, hogy a békés tüntetők ellen alkalmazott bármilyen erőszakkal fel kellene hagyni.

Közben két ember meghalt, és több mint négyszázan megsebesültek, amikor összecsapások törtek ki egy síita településen. Szitra város kórházának egyik orvosa azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy legalább kétszáz embert kezeltek lőtt sebesülésekkel. Az orvos szerint fegyveres bandák és a rendfenntartó erők tagjai csaptak össze a település lakóival, miközben helikopterek köröztek a levegőben.

Címkékhelikopter