Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Történelemtudományi Doktori Iskola első konferenciája

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. április 11. 19:38

„Társadalmi, politikai és katonai konfliktusok a 18-20. században: kutatási kérdések és történeti források” címmel rendezték meg április 11-én, szerdán délután a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának első konferenciáját az intézmény dísztermében.

1595934054
„A doktori iskola most jött létre: szeptemberben kaptuk meg a végleges akkreditációt a Magyar Akkreditációs Bizottságtól" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére dr. Szakály Sándor egyetemi tanár, a konferencia levezető elnöke. „Április 30-ig lehet jelentkezni, júniusban zajlanak majd le a felvételik, és szeptemberben indul a képzés. A mostani konferencia egyfajta ízelítőt ad a jelentkezők számára arról, milyen képzésre számíthatnak, hiszen ezúttal a törzstagok tartanak előadásokat" – tette hozzá.

Szakály Sándortól megtudtuk: mivel a doktori iskolának tudományos műhellyé kell válnia, a jövőben évente minimum egy, a jelenlegihez hasonló konferenciát terveznek elsősorban a majdani doktoranduszok számára, hogy ők is megmutathassák, meddig jutottak és hol tartanak a munkájukban. Mint fogalmazott, reményei szerint az első doktoranduszok akár már 2013-ban is bemutatkozhatnak e keretek között.

Szakály Sándor hozzátette: a doktori iskola olyan témákat is vállal, amelyek révén a tudományos pálya iránt érdeklődő honvédtisztek, honvédségi közalkalmazottak érdeklődésére is számot tarthat.

A „Társadalmi, politikai és katonai konfliktusok a 18-20. században:
kutatási kérdések és történeti források"
című konferencián olyan neves történészek tartottak előadást, mint dr. Kun
Miklós, dr. Kurucz György , dr. Gergely András, dr. Hermann Róbert, dr.
Szabó Péter és dr. Kovács József, illetve a konferencia levezető elnöke. A megjelentek hallhattak Sztálin hidegháborús politikájáról, ízelítőt kaphattak József nádor magyarországi hadkiegészítéssel kapcsolatos tevékenységéből, de szóba kerültek a magyar honvédalakulatok és a helyi társadalom kapcsolatai a keleti
hadműveleti területen a második világháborúban, illetve a csendőrség mint rendvédelmi testület történetkutatói kérdései is.

1595934054
 
1595934054
 

 Fotó: Tóth László