Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűz sem akadály

Jól halad a Lynx-alapkiképzés

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 4. 15:55

Negyedik hete tart a Magyar Honvédség „Embert a vasra!” kampányra jelentkezett katonák alapkiképzése az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál, Hódmezővásárhelyen. A Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű vezetésére, kezelésére, használatára készülő közkatonák tűzakadálypályán és lövészeten vettek részt a dóci gyakorló- és lőtéren, október 3-án, kedden.

A foglalkozás levezetéséért felelős MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred kiképzésén a fiatal bakák – a reggeli dandársorakozót követően – először egy hatástechnikai bemutatón elevenítették fel az elmúlt hetekben szerzett elméleti tudásukat, majd a Lynx-alapkiképzés egyik leglátványosabb részeként tűzakadálypályán bizonyították rátermettségüket.

„Négy szakasz van kint most a terepen, mintegy kilencven fővel. Párhuzamosan zajlik a tűzakadálypálya-foglalkozás, ahol a harctéri tüzek elleni védelem-kiképzés folyik. Az orosz-ukrán háborúban mind a két fél alkalmaz gyújtófegyvereket, illetve másodlagos tüzek keletkeznek a kilőtt harcjárműveknél, egyéb fegyverek használatánál, ezért rendkívül fontossá vált a harctéri tüzek elleni védelem-kiképzés újraindítása” – közölte portálunkkal Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred mérnök tisztje.

TUN_6475

„Itt, a hátunk mögött éppen egy égő harcjármű oltását tanulják az újoncok, ami rendkívül fontos, mert ha bármilyen harctevékenység során kilövik a járművüket, azt el kell oltaniuk, különben felrobban és további sérüléseket okozhat. Emellett az égő személyek oltását is gyakorolják a katonák” – részletezte a vegyvédelmi ezred képviselője. A feladatokat elsőként végrehajtó Müller János Dávid közkatona rendkívül hasznosnak tartja a kiképzés negyedik hetének feladatait.

„Azt a hátul látható járművet oltottuk el” – mutatott a már csak oktatási célra használt Ural-4320 elnevezésű katonai csapatszállító jármű alaposan megtépázott változatára. „Először is, mindannyian felültünk a hátuljára, aztán amint jelezték, hogy ég a jármű, mindenki azonnal leugrott onnét. Majd sorban következtek a feladatok: a kerekeket kiszúrni, hogy a feltételezett napalmot ne szórja az arcunkba, ha véletlenül kirobbanna. Utána azonnal meg kell kezdeni az oltást, jön az úgynevezett »Lőszert biztosíts!«, aztán hasonlóképp az üzemanyagtartály és a motortér biztosítása, és így tovább, egészen a fülkéig bezárólag” – sorolta a huszonhárom éves tolnai fiatal.

TUN_7352

„Természetesen kicsit mindenki izgul. Nálam a stresszhelyzet fokozott figyelmet vált ki, tehát igazából én csak kiélezettebben végeztem a feladatot” – mondta Müller közkatona, hozzátéve, hogy elsődlegesen a kezdő nettó 600 ezer forintos illetmény, valamint a csapatmunka és a bajtársiasság megtapasztalása miatt vonult be. A vegyvédelmi foglalkozáson a harctéri tüzek elleni védelem elsajátítása mellett a gázkamra okozta kínzó-maró nehézségeket is megtapasztalhatták a katonák.

„A katonák nem csak a harcjármű- és az embert imitáló bábuoltást sajátíthatták el, ugyanis úgynevezett gázsátor-gázkamra végrehajtás is történt” – mondta el az egyik kiképző, Ács Ádám szakaszvezető. A másfél éve tartó orosz-ukrán háború óta rengeteg videót tesznek közzé az ukrán és orosz katonák, amelyeken az látható, hogy civil drónokról könnygázgránátokat dobnak az ellenséges katonákra, amellyel harcképtelenné teszik őket, de a 2011 óta tartó szíriai polgárháború vegyi fegyverekkel kapcsolatos tapasztalatai is szerepet játszottak a képzési elem kialakításában.

„Éppen ezért igen lényeges a védőruha viselésének, a gázálarc felvételének, a szűrőbetét cseréjének megfelelő ismerete és alkalmazása” – erősítette meg Mészáros Zalán százados az orto-klórbenzilidénmalonitril, vagyis a CS gáz oktatási célra történő használata előtt portálunknak. A tűzakadálypályával és a tömegoszlató vegyi anyaggal történő megismerkedés után lövészettel zárult a kiképzés. A közkatonák nem csak a feladatelvégzést gyakorolták, hanem azt is, hogy miként reagálnak a pszichológiai stresszre, különösen akkor, amikor már fizikálisan kimerülnek.

TUN_6982

„A katonák részletesen megtapasztalhatták a tűzzel való munkát, legyőzhették a tűztől való esetleges félelmüket. Elkezdtük őket hozzászoktatni a felelősségvállaláshoz is, mert kijelöltünk egyet-kettőt közülük olyan csapatparancsnoknak, aki le tudta vezetni az egész oltási műveletet. Igen ügyesek a katonák, jól látható, hogy tudnak csapatban dolgozni. Nyilván a stresszt még nehezen viselik, de ez természetes. Összességében nagyon pozitív a benyomásom” – értékelte a kiképzési napot Ács Ádám szakaszvezető.