Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai sikerek a többtusa versenyen

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Veres Dénes Ferenc törzsőrmester |  2023. október 4. 16:27

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kadétok mellett az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) 10. Területvédelmi Zászlóaljának hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái is próbára tették ügyességüket a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) által hetedik alkalommal rendezett honvédelmi többtusa versenyen szeptember 29-én, a nagybarcai Lezák-lőtéren.

Nagybarca (3 of 23)

A rendezvényt Demeter Zoltán, Borsod-Abaúj-Zempléni vármegyei országgyűlési képviselő, Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke, valamint Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. TVE parancsnoka nyitották meg, akik egyben a verseny védnökei is voltak.

„A hazaszeretet az egyik legerősebb érzés, ami bennünk, magyar emberekben lakozik. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekeknek már fiatal korban megmutassuk azt, hogy miért érdemes szeretni ezt az országot, miért érdemes védeni hazánkat és miért lehetünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, hiszen a gyermekekben rejlik a jövő. Ahhoz, hogy ők is építeni tudják az országot, lehetőséget kell biztosítanunk arra, hogy megfelelően tanulhassanak, képezhessék magukat és megtalálhassák saját útjukat. Ez a többtusa verseny remek lehetőséget nyújt erre, hisz a sportesemény nemcsak a fizikai állóképesség és ügyesség kihívását jelenti, hanem a csapatmunkára, az együttműködésre is megtanítja a versenyzőket. A résztvevők jobban megismerik saját határaikat, ugyanakkor megtapasztalják az önfegyelmet” – mondta Demeter Zoltán.

Nagybarca (5 of 23)

Széles Ernő nyugállományú dandártábornok kiemelte: „a fiataloknak szükségük van arra, hogy kihívásokkal is találkozzanak, ezzel is edzve magukat fizikailag és mentálisan is. A MATASZ minden egyes versenyén és megmozdulásán arra törekszik, hogy ezt a lehetőséget megadja. Ez a mai megmérettetés is hozzájárul ahhoz, hogy ezeket a képességeket a fiatalok saját magukban fejlesszék és egy ilyen próbatétel után kicsit erőteljesebben, picit más emberként nézzenek a jövőbe.”

„A résztvevők létszáma is mutatja, hogy a verseny színvonala és népszerűsége kiemelkedő. Arra kérem az itt megjelent kadétokat, hogy kitartással és sportszerű versennyel bizonyítsák be mindazt, amit tanultak és kaptak a Honvéd Kadét Programtól. Ez egy mérföldkő lehet azon az úton, amely a Magyar Honvédség nagy családjához vezet” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Vantal Zsolt ezredes.

Nagybarca (17 of 23)

A köszöntők után megkezdődött a verseny, ahol a résztvevő csapatok több versenyszám teljesítésével adtak számot kitartásukról és ügyességükről. A feladatok között szerepelt akadálypálya, palánk leküzdése, kúszó folyosó, gerendafutás, kézigránátdobás, katonai elméleti tesztlap kitöltése, valamint lövészet is.

A kadétok mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei zászlóalj katonái is több éremmel és kupával gazdagodva térhettek haza egyénileg és csapatban egyaránt.