Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszünet ellenére is harcolnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 29. 18:55

Szórványos harcok voltak április 29-én, péntekre virradó éjjel a kambodzsai és a thaiföldi hadsereg között a két ország vitatott határszakaszán, annak ellenére, hogy alig egy nappal korábban tűzszünetben állapodtak meg az illetékes parancsnokok – közölte egy thaiföldi katonai szóvivő. Az egy-két óránként kirobbanó tűzpárbajok egyikében meghalt egy thaiföldi katona, további négy pedig megsebesült – tette hozzá. Beszámolója szerint a helyzet nyugodt volt péntek dél körül, de nagyon feszült.

A kambodzsai erők parancsnoka megerősítette, hogy voltak az éjjel szórványos harcok.

Mindazonáltal a thaiföldi kormány értelmezése szerint a tűzszünetet nem sértették meg a felek, mert a katonák csak személyi fegyverüket használták. Mint a miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, amennyiben a tűzpárbaj a nehézfegyverek használatára is kiterjed, akkor már ki lehet jelenteni, hogy a tűzszüneti megállapodás érvényét vesztette, de addig próbálnak úgy tekinteni ezekre a legújabb incidensekre, mint a kambodzsai oldalon fennálló kommunikációs problémákra, aminek következtében nem ért el minden katonához a fegyverszünet ténye. A thai politikus leszögezte: „Thaiföld továbbra is a békét akarja".

A kambodzsai védelmi minisztérium pénteken egy közleményben „sajnálatosnak" nevezte azt, hogy a thai csapatok ismét támadásba lendültek, de megerősítette, hogy Phnompen tiszteletben tartja a két fél között született megállapodást. A két állam regionális katonai parancsnokai csütörtök reggel a határon találkoztak, és 40 perces tárgyalás után megegyeztek a tűzszünetről, valamint a harcok idejére lezárt – a két vitatott hovatartozású, XII. századi hindu templom közelében lévő – ellenőrzőpont megnyitásáról.

Elemzők úgy tartják, a konfliktus valójában nem a szuverenitás védelméről szól, hanem mindkét oldalon politikailag motivált. Hivatalos adatok szerint már több mint 60 ezer lakost kellett elköltöztetni a Dangrek-hegység erdeiből a harcok miatt.