Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egymással harcolnak a katonák Szíriában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 29. 17:40

Egymással harcoló szíriai katonákról adtak hírt április 28-án, csütörtökön szemtanúk a szíriai Deraa városból, a népi elégedetlenség központjából. „Vannak olyan zászlóaljak, amelyek megtagadták, hogy a népre lőjenek… Az 5. hadosztály zászlóaljai megvédték az embereket, és viszonozták a tüzet, amikor a 4. hadosztály rájuk támadt” – mondta egy ellenzéki szóvivő az amerikai hírügynökségnek. Ez utóbbi hadosztály élén Bassár el-Aszad elnök testvére, Maher áll.

A deraa-i belső összecsapás nem jelent fordulatot a katonaság részéről, de fontos jelzés, mert a hadsereget mindig is az Aszad-család szilárd támogatójának tekintették – jegyezte meg a hírügynökség, amely más forrásokból is megerősítést kapott az eseményekről.

Egy daraa-i szemtanú szerint hétfőn is egymásra lőttek különböző egységekhez tartozó katonák a város központjában, a Bilal mecsetnél. A lövöldözés több órán át tartott.

„Láttuk, hogy közkatonák esnek el… Hallottam, hogy az emberek kiabálnak: Allah nagy! Ők a szabadság mártírjai" – mondta.

Deraába hétfőn vonult be a katonaság, hogy Aszad elnök parancsára leverje a lázongást, amelyben március közepe óta több mint 500 ember vesztette életét.