Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A változó biztonsági környezet új európai megközelítést tesz szükségessé

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2021. szeptember 2. 16:50

Az EU Közös Biztonság- és Védelempolitikájának 5-10 éves stratégiai céljait és ambícióit meghatározó Stratégiai Iránytűvel kapcsolatos aktuális kérdésekről, valamint az Unió műveleti szerepvállalásáról tanácskoztak a tagországok védelmi miniszterei szeptember 1-jén és 2-án Szlovéniában. A találkozón hazánkat dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte.

20210902-szlovénia 02

Az európai védelmi együttműködés ambíciószintjéről szóló vitában a miniszterek nyíltan számot vetettek az afganisztáni helyzet tapasztalataival és egyetértettek abban, hogy az afganisztáni misszió kudarca az eddigieknél is szükségesebbé teszi az európai biztonságról való közös gondolkodást. Ennek kerete lesz a Stratégiai Iránytű dokumentum, amely közösen meghatározott stratégiai célokat fog kitűzni az európai védelmi együttműködés elé.

A honvédelmi tárca vezetője hozzászólásában arról beszélt, hogy Magyarország az EU Közös Biztonság- és Védelempolitikája hatékonyságának erősítésén keresztül hozzájárul Európa és a magyar állampolgárok biztonságának növeléséhez is.

20210902-szlovénia 01

A miniszter úgy fogalmazott: ahhoz, hogy az Európai Unió globális szinten is hiteles és cselekvőképes biztonsági szereplő legyen, nem csak a határain kívüli válságkezelést kell hatékonyabbá tenni, hanem ellenállóbbá is kell válnia a külső fenyegetésekkel és kihívásokkal szemben és csökkentenie kell a stratégiai függőségeit. Erre, valamint a haderők kiemelt támogató szerepére a közelmúlt pandémiás válsága is rámutatott – tette hozzá a tárcavezető. Partnereink, különösen a közvetlen szomszédságunk kapacitásainak építése és ellenállóképességük erősítése révén Európa biztonsága is erősödik.

A miniszter az uniós műveletek és missziók kapcsán kiemelte, hogy hazánk missziós szerepvállalásának fókusza a Nyugat-Balkán és a Száhel-térség. Ennek megfelelően Magyarország folyamatosan hozzájárul az EUFOR ALTHEA művelethez és a Maliban futó EU kiképző misszió, az EUTM Mali működéséhez. Az afganisztáni misszióval, különösképpen annak lezárásával kapcsolatban a miniszter úgy vélekedett, hogy közösen kell levonnunk a következtetéseket és tapasztalatokat. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség részt vett a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtérről történt evakuálási akcióban, melynek eredményeként több száz embert mentett ki.

20210902-szlovénia 03