Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi innováció segíti a biztonságot

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Nagy Gábor |  2024. március 6. 10:13

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok reméli, hogy a jövőben az eddigieknél több és tőkeerősebb magyar vállalat indul majd az Európai Védelmi Alap (EDF) idei pályázatain. A Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a nagyvállalatok képviselői számára szervezett budapesti szakmai workshopon elmondta: bízik benne, hogy a magyar cégek egy-egy pályázó konzorcium vezetését is vállalják majd.

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) és a honvédelmi tárca közös rendezvényén dr. Porkoláb Imre dandártábornok megnyitójában emlékeztette a jelenlévőket hazánk geopolitikai kihívásaira, s ebből fakadóan a tervezés és felkészülés fontosságára.

„Egyenruhában nem kell azt hangsúlyoznom, hogy igen nehéz időket élünk. A szomszédunkban háború dúl, a Balkánon korántsem nyugodt a helyzet. A migrációs nyomás szintén napjaink problémája, bármikor egy újabb komoly hullám indulhat” – fogalmazott.

A miniszteri biztos közös gondolkodásra, pályázásra, minden résztvevő számára előnyös együttműködésre invitálta a nagyvállalatok képviselőit.

202402_stefania_viki_konferencia_NG (4)

„A kihívások nem a hadszíntéren kezdődnek. A mi feladatunk az, hogy biztosítsuk azt a szervezeti, technikai, kiképzési és infrastrukturális környezetet, amivel a védelmi innováció képes lesz olyan technológiákat, olyan alkalmazásokat a katonák kezébe adni, amivel garantálni tudjuk a magyar állampolgárok biztonságát” – jelentette ki.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szintén az európai pályázatokon történő aktív részvételre bíztatta a magyar nagyvállalatok képviselőit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cégek az Európai Unió védelmi alapja mellett számos egyéb uniós pályázati forrásból tudják finanszírozni kutatási és fejlesztési projektjeiket.

202402_stefania_viki_konferencia_NG (9)

Ezek kettős, katonai és civil célú felhasználása alapot adhat arra, hogy több forrásból is pénzt tudjanak lehívni. A kormányzat célja, hogy hazánk az eddigieknél jóval nagyobb mértékben részesüljön az Európai Unió elérhető pénzügyi támogatásaiból, s hogy a magyar szereplők egyre meghatározóbb szerepet játszanak a pályázati folyamatokban – közölte az államtitkár.

Az Európai Védelmi Alapon keresztül a jelenlegi hétéves uniós finanszírozási ciklus során 8 milliárd eurót hívhatnak le a pályázó nemzetközi konzorciumok. A 2022-es 6 millió euróhoz képest 2023-ban már 8 milliónyi eurós forráshoz jutottak a magyar kis és közepes vállalkozások.

202402_stefania_viki_konferencia_NG (21)

Az EDF feladatellátás jogi szabályozását, valamint magyarországi kormányzati szervezeti keretét és mechanizmusát a Honvédelmi Minisztérium részéről dr. Balog András Levente, az EDF magyar nemzeti összekötője, az EDF Programbizottság magyar delegációjának vezetője mutatta be.

A pályázati folyamat részleteivel kapcsolatban, a honvédelmi tárca részéről Bárány Mihály ezredes EDF szakértő, EDF nemzeti összekötő-helyettes tájékoztatta az érdeklődőket.

A magyar érintettségű pályázatok menedzselésébe a VIKI mellett igény esetén egyéb szervezetek is be tudnak kapcsolódni. Közülük a workshop keretében – többek között – az EuroAtlantic Zrt. képviselői beszéltek az általuk kínált tanácsadói lehetőségről.

202402_stefania_viki_konferencia_NG (25)

„Társaságunk egy közel 30 éves múltra visszatekintő magyar tanácsadó cég, amely a magyar piaci alapon működő tanácsadó cégek közül a legnagyobb brüsszeli irodával rendelkezik” – nyilatkozta Fellegi Áron, az EuroAtlantic alelnöke a honvedelem.hu-nak. Brüsszeli jelenlétét kihasználva a cég képes az Európai Védelmi Alap forrásainak lehívásában, illetve mindenekelőtt az ahhoz szükséges nemzetközi kapcsolatrendszer kialakításában is segítséget nyújtani.

Nem elég azonban csak forráshoz jutni, a lényeg, hogy az ötletből termék születhessen – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda szakértője az innovációk megvalósulási arányáról beszélt, kiemelve, hogy a gazdaságilag legfejlettebb országokban tíz fejlesztési ötletből átlagosan öt-hat is piacra kerül. Hazánkban ez a szám egyelőre alacsonyabb, mint egy.

A fejlődés azonban kézzelfogható az utóbbi pár évben.A szakmai workshop bizonyította, hogy a VIKI közel egyéves aktív szervező munkájának (is) köszönhetően a feltételek egyre ideálisabbak ahhoz, hogy az Európai Védelmi Alapból egyre nagyobb támogatáshoz jussanak a magyar piaci szereplők. A támogatások elnyerése jóval többről szól, mint a Magyar Honvédség fejlesztési lehetőségeinek javítása, finanszírozott kutatási projekteket biztosít a honi kutatóközpontoknak, munkát ad a magyar munkavállalóknak és lehetőséget a civil felhasználású technológiák fejlesztésére, Magyarország európai uniós integrációját erősítve.

202402_stefania_viki_konferencia_NG (24)
Kapcsolódó cikkek