Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A vezető altiszti tanfolyam előnyei célt érnek a jövőben”

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 30. 18:14

Ezzel a bevezető gondolattal kezdte meg előadását Mario Mateljic főtörzszászlós, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság vezénylőzászlósa, aki megtiszteltetésnek vette, hogy az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam 8. kurzusának bemutathatja a jelenleg horvát-magyar vezetésű katonai szervezetnél betöltött beosztását és annak főbb célkitűzéseit.

vezenylozaszlso (8)

Székesfehérváron tartotta soron következő foglalkozásait az általános ismeretek modul keretében az ÖVAT-8 hallgatói állománya, melynek keretében elsőként Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa mondta el tájékoztatóját, amelyet a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság (Headquarters Multinational Division-Centre, HQ MND-C) törzsfőnökének és vezénylőzászlósának prezentációja követett.

Somogyi Zoltán dandártábornok bemutatta a nemrégiben alakult nemzetközi katonai szervezetet, annak rendeltetését, vezetési rendszerét, illetve a megalakítás korábbi és jövőbeni kihívásait. Részletesen kifejtette, hogy milyen biztonságpolitikai kockázati tényezők és kihívások vezették Európa nemzeteit arra, hogy közös erővel növeljék a kontingens stabilitását és biztonságát. Magyarország a közép-európai térségben rendkívül elkötelezett szövetséges tagnak számít, mivel a NATO szándékainak megfelelően teljes összhangban jelentős szerepet vállal mind a missziós területeken, mind más magasabb szintű feladatkörökben, jelen esetben egy Székesfehérváron települt nemzetközi katonai szervezet parancsnokságának megvalósításában.

vezenylozaszlso (11)

Mario Mateljic főtörzszászlós nagy tisztelettel köszöntötte előadásán a tanfolyam résztvevőit és természetesen a Magyar Honvédség vezénylőzászlósát is, aki az MH Altiszti Akadémia kiemelt oktatójának, Sashalmi Zoltán főtörzszászlósnak, a tanfolyam vezetőjének kíséretében érkezett a programra.

A HQ MND-C vezénylőzászlósaként eddigi pályafutásának egyik legnagyobb kihívásához érkezett, amikor erre a beosztásra pályázott, pedig ezt megelőzően is rendkívül fontos szerepet töltött be a horvát hadsereg vezénylőzászlósaként. 1992-ben kezdte katonai pályafutását, melynek során számos tanfolyamon, kiképzésen és misszióban vett részt, eközben az altiszti ranglétrán fokozatosan lépett előre. Nem is kérdés, hogy milyen sok tapasztalattal került Magyarországra delegálásra, így a vezető altiszti tanfolyam jelenlegi hallgatói részére érdekes és tartalommal teli prezentációval készült.

vezenylozaszlso (5)

Elsőként ismertette, hogy a horvát hadseregben milyen kiválasztási rendszer működik egy olyan jelentős beosztás betöltésére, mint amelyet 2020. augusztus óta tölt be Magyarországon, hiszen minden szempontból alkalmasnak kellett lennie a horvát Védelmi Minisztérium által felállított bizottság előtt, amely a pályázatáról döntött.

Előadásában bemutatta feladat- és felelősségi körének legfontosabb pontjait, rövid- és hosszútávú feladatait. Az elsők között szerepel természetesen a vezénylő zászlósi és a vezető altiszti csatornában való aktív részvétel a többi NATO szervezetnél, és -nem utolsósorban- a folyamatos kapcsolattartás a Magyar Honvédség vezénylő zászlósával, hiszen most és a jövőben is számos magyar altiszt szolgál az HQ MND-C állományában. Ezt támasztja alá az egyik rövidtávú feladata is, amely nem más, mint a Magyar Honvédség néhány alakulatának meglátogatása. Kiemelt feladata rövid és hosszú távon is az állomány megismerése, mivel folyamatosan érkeznek az újonnan felállított szervezethez. Emellett feladata az altiszti állomány monitorozása, a beosztásukra való alkalmasság és az azt támogató képzési rendszerbe történő részvétel, hiszen elsődleges szerepe van vezénylőzászlósként a beiskolázásokra és tanfolyamokra való jelölésben az altiszti állományra vonatkozóan.

Ezeken felül pedig kiemelte a vezénylőzászlósok részére annak a jelentőségét, hogy hogyan támogassák a parancsnokot a döntéshozatali folyamataiban.

vezenylozaszlso (6)

Természetesen emléktárgyak átadásával is készültek a vezénylők az előadók részére, hogy megköszönjék a kurzus színvonalát emelő előadásokat, amellyel hozzájárultak a vezető altiszti képzéshez. A megtisztelő feladatra viszonzásképpen Mateljic főrtörzszászlós is emléktárggyal készült a tanfolyam résztvevőinek. A találkozó célja nemcsak az volt, hogy a jövő vezénylőzászlósai megfelelő képet kapjanak arról, hogy az alakulatoktól érkező altiszteknek milyen feltételeknek kell megfelelniük, ha vezénylésre kerülnek az HQ MND-C állományába, hanem az is, hogy egy szomszédos ország, amely Magyarországgal közös katonai szövetségben szolgál, milyen rendszerben és milyen szempontok alapján neveli a jövő altisztjeit.

GALÉRIA