Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ legnagyobb hadseregét biztatja a pártlap

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 2. 8:18

A társadalmi béke megőrzésére szólította fel a kínai központi pártlap szombaton az ázsiai ország hadseregét, miután a közelmúltban lázongás tört ki az ország nyugati határvidékén. A Zsenmin Zsipao (Néplap) a címoldalán megjelent szerkesztőségi cikkben tette közzé felhívását.

Azokat a gondolatokat ismételte meg, amelyek Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) védelmi miniszternek a kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 82. évfordulója alkalmából pénteken mondott beszédében hangzottak el.

Az újság felszólította a világ legnagyobb, 2,3 milliós hadseregét, hogy erősítse együttműködését a helyi hatóságokkal a “váratlan incidensek" kezelésére történő felkészülés érdekében.
Figyelni és szembeszállni

“Szorosan figyelemmel kell követnünk a hazai és külföldi eseményeket … és határozottan szembe kell szállnunk az ország megosztását célzó minden erőszakos, bűnös tevékenységgel" – írta a lap. Egyúttal idézte a védelmi minisztert, aki leszögezte: a hadsereg megakadályozza az “ellenséges erők" szakadár tevékenységét, szabotázsakcióit, megvédi a nemzet biztonságát és a társadalmi békét.

Ez utóbbi a kínai vezetés jelmondatává vált, mert a gazdasági növekedés lassul, és felszínre kerülnek a gazdagok és szegények közötti ellentétek.

Peking etnikai konfliktusoktól is tart, különösen a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a múlt hónapban a kisebbségi ujgurok és a többségben lévő han (kínai) nemzetiségűek között kitört zavargások után. Az erőszakos cselekmények csaknem kétszáz emberéletet követeltek.

A hszincsiangi lázongást, valamint a tavalyi tibeti felkelést a kínai vezetés terroristák, szakadárok és külföldi erők műveként bélyegezte meg, akik – mint Pekingben állítják – összeesküdtek az ázsiai ország feldarabolása érdekében.

Kína régóta hallgat katonai erejéről, amivel kiváltotta más országok bírálatát. Külföldön tartanak az ázsiai óriás növekvő hatalmától és a kínai katonai kiadások csaknem két évtizede rendületlenül tartó növekedésétől.

Címkékévforduló