Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ tíz legerősebb hadserege

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. december 13. 14:17

E heti tízes listánkban a világ tíz legnagyobb hadseregét gyűjtöttük össze és rangsoroltuk a Global Firepower statisztikája alapján. Ez az oldal többek között az ENSZ és a CIA publikus adatait használva méri a hadseregek ütőképességét.

Amerikai Egyesült Államok

Ahogy azt már évek óta megszokhattuk, 2014-ben is az Egyesült Államok hadserege végzett az első helyen. Idén több mint  600 milliárd dollárt költhettek el védelmi kiadásokra, amely világszerte a legmagasabb összeg és utolérhetetlen a többi ország számára. A komoly ráfordítás természetesen meg is térül, hiszen az amerikai hadsereg minden egyes haderőneme világelsőnek számít, a szárazföldi erőknél például 8 325 harckocsi és 25 782 fegyveres harcjármű vár bevetésre, a légierő pilótái nem kevesebb, mint 13 683 légi járművel repülhetnek, a világ bármely pontján történő beavatkozást pedig tíz repülőgép-hordozó segíti.

1595984434

Oroszország

Bár a hidegháború óta igencsak megkopott a nimbusza, az orosz medve idén ismét felkapaszkodott a dobogó második helyére. Védelmi kiadásokra közel 77 milliárd dollárt szántak, ami azt is jól mutatja, hogy a közelében sincsenek az első helyen álló amerikaiaknak. Természetesen így is komoly erőt tud felmutatni az orosz hadsereg.  Ahogy azt megszokhattuk, nagy hangsúlyt fektetnek szárazföldi erejükre, a harckocsik (több mint 15 000 darab) és fegyveres harcjárművek (27 607 darab) számát tekintve megelőzik az USA-t is. Légierejük sem elhanyagolható, hiszen 3000-nél is több légi járművet tartanak rendszerben.

1595984434

Kína

Az ébredező keleti sárkánynak idén is csak a bronzérem jutott, annak ellenére, hogy évek óta gőzerővel folyik a hadseregfejlesztés, a védelmi kiadások is folyamatosan nőnek az ázsiai országban. Bár a nagyhatalmi terveket szövögető Kína a világ legnagyobb létszámú hadseregét tartja fenn (2 300 000-es létszámukkal gyakorlatilag utolérhetetlenek ezen a téren) védelmi kiadásokra „mindössze" 126 milliárd dollárt költött, összesítésben ez még csak a harmadik helyhez volt elég. Ám ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a jövőben változhat a felállás, hiszen az őket megelőző orosz hadsereg fejlesztése nagymértékben függ az olaj világpiaci árától, míg Kína stabilabb hátországgal száll versenybe.

1595984434

India

Bár India nagyhatalommá válása a távoli jövő zenéje, a hatalmas ország méreteinek megfelelően hatalmas hadsereget tart fenn. A Pakisztánnal több évtizede tartó konfliktus miatt örökös készenlétben álló hadsereg 1 300 000-nél is több katonát foglalkoztat, de bármikor mozgósítható ennek a létszámnak akár a kétszerese is önkéntesként. Szárazföldi hadseregük legnagyobb ütőerejét 3 569 harckocsi és 5000-nél is több fegyveres harcjármű adja, valamint a 6500 ágyút felvonultató tüzérség. A haditengerészet és a légierő némileg gyengébb − bár utóbbi a maga 1900 bevethető harci repülőgépével és 600 helikopterével ott van a közvetlen élvonal mögött.
Mindez a negyedik helyre volt elég a listán.

1595984434

Nagy-Britannia

Bár világviszonylatban nem számít különösebben erősnek, Európán belül előkelő helyen áll a brit hadsereg. Harceszközökből kifejezetten keveset tartanak rendszerben a szigetországban, harckocsiból 407-et, repülőeszközből mindössze 908-at használnak, és az egykor hatalmas flotta is 66 hajóra csökkent. Ami a mai brit hadsereg erejét adja, az a technológiai fejlettség, melyet relatíve sok pénzzel, idén kicsivel több, mint 53 milliárd dollárral, (védelmi költségvetés terén alig maradnak el a sokkalta nagyobb haderőt finanszírozó Oroszországtól) és stabil, erős gazdasági háttérrel tartanak naprakészen.
Ezzel kerültek a lista ötödik helyére.

1595984434

Franciaország

A hatodik helyen álló Franciaország a maga 43 milliárd dolláros védelmi büdzséjével egyértelműen Európa élvonalába tartozik. A világviszonylatban kis létszámú hadsereg jól felszerelt, légiereje és haditengerészete pedig kiemelkedő. Légi járművekből 1203-at, harckocsikból és fegyveres harcjárművekből együttesen közel 8000-et, hajókból pedig 120-at tart rendszerben.

1595984436

Németország

Németország méretéhez és jelentőségéhez viszonyítva igencsak szerény méretű hadsereget tart fenn, viszonylag alacsony, 45 milliárd dolláros költségből − ennek ellenére ez elég volt a hetedik helyre. Harckocsikból 408 darabot, repülőgépekből 710-et, hajókból pedig mindössze 82-t tart rendszerben, így viszont jut pénz fejlesztésekre. Tisztikara kiválóan képzett, ráadásul Európa legerősebb gazdasága kellően stabil hátteret biztosít a hadseregnek (is).

1595984436


Törökország

A török hadsereg nemrég került fel a Global Firepower első tíz helyezettje közé; 2014-ben a nyolcadik helyen végzett. Törökország az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a hadseregfejlesztésre, szinte egész hagyományos védelmi rendszerét megújítja.  18 milliárdos védelmi költségvetéséből csaknem 2000 harckocsit, 989 légi járművet és 115 hajót üzemeltet. Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a jövőben akár magasabb szintre is kerülhet a török hadsereg a tízes listán.

1595984436

Dél-Korea

Mivel Dél-Koreát évtizedek óta fenyegeti agresszív északi szomszédja, nem meglepő, hogy méreteihez képest hatalmas hadsereget tart fenn, és nem kis összeget szán éves szinten védelmi kiadásokra. Idén több mint 30 milliárd dollárt költöttek el erre a célra, magasan túlszárnyalva Észak-Koreát, amely mindössze hadserege létszámával és nagyszámú harceszközével „büszkélkedhet"; a tízes listára kerüléstől is messze áll, szemben a sokkal fejlettebb és gazdagabb déli szomszéddal, ahol modernizálásra és számos fejlesztésre futja a hadseregen belül. Mindez idén a kilencedik helyre volt elég.

1595984436

Japán

Japánban csaknem 50 milliárd dollárt költöttek el ebben az évben a hadseregre. A szigetország önvédelmi hadereje, a Dzsieitai 131 hajót tart rendszerben, ebből egy repülőgép-hordozó. Bár a második világháború okozta sokk hatására Japánban az alkotmány tiltja hadsereg, haditengerészet és légierő létrehozását, de engedélyezi önvédelmi erők fenntartását, melyre hagyományosan a GDP egy százalékát költik. Mivel az utóbbi években igencsak pörög a japán gazdaság, bőven jut pénz a hadseregre is. Évente átlagosan 50 milliárd dollárból gazdálkodhatnak, melynek általában a felét fordítják fejlesztésekre. Így kerültek fel a listára tizedikként.

1595984436

(Korábbi Top 10-es cikkeink ide kattintva olvashatóak.)