Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világűr stratégiai jelentőségéről tartott előadást az amerikai légierő alezredese a HHK-n

Szöveg: Fülöp Dóra | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 5. 8:19

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon tartott előadást Tiffany N. Rivera, az amerikai légierő alezredese, az Amerikai Egyesült Államok budapesti Védelmi Együttműködési Hivatalának (Office of Defense Cooperation – ODC) helyettes vezetője.

Tiffany N. Rivera 1

A korábban a NASA-nál, illetve a Pentagonban is szolgálatot teljesítő Rivera alezredes interaktív előadásán keresztül szemléltette a világűrt érintő új biztonsági kihívásokat és rávilágított az új haderőnemként megjelenő űrerő indokoltságára. Részletezte, hogy új kihívásként kell tekintenünk a világűrben alkalmazott eszközöket fenyegető esetleges támadásokra, de ugyanúgy az űrszemét okozta sérülésektől is meg kell védenünk az űrbe telepített rendszereinket. Mára a civil életben sem ismeretlen az űrverseny fogalma, a biztonsági területen és a honvédelemben dolgozó szakemberek azonban másképpen tekintenek a potenciális veszélyekre.

Rivera alezredes példaként hozta fel a társadalom „digitális sebezhetőségét”, azaz egy, a műholdakat ért esetleges támadás következményeit, amelyek között a helymeghatározó rendszerek működésképtelensége éppúgy szerepel, mint az időjárási rendszerek, a tudomány, a banki tranzakciók, vagy a közlekedésszervezés fennakadása.

Tiffany N. Rivera 3

Előadása végén Tiffany N. Rivera alezredes válaszolt a jelenlévők kérdéseire, majd Siposné Dr. Kecskeméthy Klára ezredes, megbízott nemzetközi dékánhelyettestől átvette Tőrös István: A csillagok útján című, Farkas Bertalanról szóló könyvét.

Tiffany N. Rivera 2