Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A WikiLeaks nem Amerika-ellenes

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 26. 11:02

„Nem Amerika-ellenes” a WikiLeaks – jelentette ki Kristinn Hrafnsson, az oknyomozó portál szóvivője hétfőn, miután a múlt hét végén a honlap az iraki háborúval kapcsolatos 400 ezer titkos iratot szivárogtatott ki. Ezek többek között felfedik, hogy az iraki és a szövetséges erők sok esetben megkínozták foglyaikat.

Egyes vádak szerint ezeknek az információknak a nyilvánosságra hozatala a radikális iszlamista propaganda érdekeit szolgálta.

„Nem vagyunk Amerika-ellenesek" – jelentette ki Hrafnsson a BBC 4 rádiónak, és teljes mértékben elutasította a fenti vádakat. A szóvivő hangsúlyozta, a WikiLeaks elkötelezett az amerikai társadalom alapját jelentő értékek, így az alkotmány első kiegészítésében rögzített szólás szabadsága mellett. „Az csak egy véletlen egybeesés, hogy az utóbbi hónapokban nyilvánosságra került fontos iratok éppen az Egyesült Államok hadseregét érintik" – tette hozzá arra hivatkozva, hogy a honlapon már más országok ügyeivel kapcsolatos bizalmas dokumentumok is megjelentek.

Az amerikai politikai és hadi vezetés elítélte az iratok nyilvánosságra hozását, mivel az veszélyeztetheti az amerikai és a szövetséges katonák és civilek életét. A WikiLeaks alapítója, Julian Assange szerint tavaly júliusban, amikor az afganisztáni háborúról szivárogtattak ki hasonló információkat, Washington ugyanezt hangoztatta, de senkinek nem esett bántódása a megjelent iratok miatt. Assange azt is elmondta, a kényes neveket és helyszíneket eltüntették a jelentésekből, éppen azért, hogy senkit ne sodorjanak veszélybe.

A szombaton közzétett anyag mintegy 109 ezer iraki halálát dokumentálja, közülük 66 ezer polgári személyét. Assange szerint az Iraq Body Count nevű, az iraki halálesetekről szóló értesülések gyűjtésére és feldolgozására alakult független csoport segítségével 15 ezer iraki civil eddig semmilyen nyilvántartásban nem szereplő, erőszakcselekmények okozta halálát is sikerült feltárni.

CímkékAfganisztán