Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az éberséget fenn kell tartani!

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. október 26. 11:57

Az afgán viszonyokhoz igazodva, a péntek általában pihenőnap a Camp Pannóniában. Október 22-én azonban másképpen alakult a napirend. A kötelezően előírt havi ellenőrzés részeként hajnali háromkor nem a vekker, hanem a hangosbemondó ébresztette a magyar, horvát, montenegrói és albán katonákat.

A tartományban egy ANA- konvojt (Afgán Nemzeti Hadsereg)  ért támadás. Ennek elhárításában kérték a PRT segítségét, hiszen a feladatainak részét képezi a szövetséges erőknek nyújtott segítségnyújtás vészhelyzetben. Ennek megfelelően, az előre meghatározott erőket riasztották. Az ide szóló „biankó"-parancsot a törzs erre a feladatra kijelölt tagja – az operatív csoport parancsnokának utasításai alapján – pontosította. Egy ilyen feladat csaknem mindenkit érint a táborban, hiszen a kiküldendő konvojokban lévőkön kívül, a teljes támogató-kiszolgáló személyzetnek feladata van a felkészülésben és a végrehajtásban.

A gyakorlaton ez az alaphelyzet fokozódott tovább a

1595909144
tábor elleni esetleges támadásig, aminek következtében a teljes személyi állománynak elrendelték a megfelelő készenléti fokozatot. A nem várt és szokatlan időpont ellenére, a katonák a korábban begyakorolt feladatokat normaidőn belül sikeresen végrehajtották. Ez a hosszú hónapok gyakorlásának és az emberek hozzáállásának köszönhető. Ilyen esetekben nincs helye a tétovázásnak, mert csupán percek állnak rendelkezésre. Az idő életeket jelenthet. A legmélyebb álom időszakának kiválasztása is a gyakorlat megnehezítését szolgálta. A hadtörténelmi példák nem egyszer bizonyították már, hogy az okos ellenfél mindig akkor támad, amikor a legkevésbé számítanak rá. Márpedig az ellenséget nem szabad lebecsülni.

A gyakorlatot követően egy rögtönzött sorakozón az ellenőrök által feltárt hiányosságokat elemezték. Ezek kiküszöbölésére a törzs azonnal megkezdte a munkát. A feladatvégzésben főszerepet játszó őr- és biztosító századot a parancsnok külön megdicsérte a pontos és gyors végrehajtásért. A külszolgálatban végrehajtott ilyen jellegű ellenőrzések azt szolgálják, hogy a katonák a legváratlanabb pillanatban is képesek legyenek a feladataik végrehajtására. Az éberséget mindig fent kell tartani! Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki épségben térhessen haza szeretteihez a misszió végén.

1595909144