Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zarándoklaton is részt vett az „elsőlemezes” zenekar

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 24. 11:37

Képzeletbeli születésnapi tortájukon idén márciusban gyújthatják majd meg a harmadik gyertyát; a Magyar Honvédség legfiatalabb katonazenekara ugyanis csak 2005. márciusától látja el szolgálati feladatait. Ennek ellenére már megjelentették első CD-jüket, sőt Franciaországban, a nemzetközi katonai zarándoklaton is felléptek.

Napi négy-öt óra. A szolgálati feladatok ellátása mellett, ennyi idő jut próbákra és gyakorlásra a tatai dandárzenekarnál. Emiatt szinte senki nem tud úgy elsétálni az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában található zenészkörlet mellett, hogy az épületből ne szűrődjön ki valamilyen zene. A huszonkét katonazenészből álló fúvószenekarnak mindig készülni kell valamilyen fellépésre. Jól mutatja ezt az is, hogy tavaly összesen 114 kirendelésük volt. Ezek többsége természetesen katonai rendezvény, például díszelgés, különféle fesztivál és térzene. És sajnos csaknem kéttucat temetés is…

1595871636
Természetesen több, civil szervezésű rendezvényen is részt vettek. Például tavaly októberben az ő zenéjükre kezdődött el a tatai Öreg-tó évtizedek óta hagyományos őszi lehalászása.
– Rendkívül sikeres az elmúlt három évünk – mondja Balázs Attila főhadnagy, zenekarvezető. A fiatal tiszt – akit 2005. áprilisában, saját kérésére Kaposvárról helyezték át a működését akkor kezdő tatai zenekar élére – elárulja: a zenekar mára már a dandár és a város mindennapjainak szerves részévé vált. A hivatásos és szerződéses katonákból álló dandárzenekar tagjai egyébként profi zenészek. Sőt, szinte valamennyien többdiplomás, zeneművészeti főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkeznek, s természetesen folyamatosan képezik magukat.
A zenekarvezető szerint az elmúlt évek megfeszített munkája hamar meghozta az eredményt, hiszen tavaly több kisebb-nagyobb sikernek is örülhettek. Részt vettek a budapesti és a kaposvári katonazenekari fesztiválokon, melyeken szép eredményt értek el. Kiutaztak a franciaországi Lourdes-ben, ahol a 49. Nemzetközi Katonai Zarándoklat magyar csoportjának zenekari kíséretét látták el. Sőt a zarándoklatok történetében először, magyar katonazenekarként, őket bízták meg a VIP-fogadás zenei aláfestésének biztosításával. Emellett pedig a Magyar Honvédség egyik leglátványosabb rendezvényén, az augusztus 20-i tisztavatáson is közreműködtek, mégpedig a Magyar Honvédség központi zenekarával együtt.
1595871636

A legnagyobb sikerként azonban azt könyvelték el, hogy az alakulat kiadásában megjelentették első, önálló CD-jüket. A hetvenhárom perces lemezen a dandárinduló mellett magyar-népdalfeldolgozások, hagyományos katonazenék és indulók, valamint a klasszikus zeneirodalom óriásainak művei is hallhatók.
Balázs Attila főhadnagy reméli, hogy idén is folytatódik az együttes „sikersorozata". Bizakodásra adhat okot, hogy január 6-án őket kérték fel a hagyományos, városi, Vízkereszt-napi ünnepi koncert megtartására. Emellett a repertoárúkat is szeretnék tovább bővíteni. Bár jelenleg is bármikor képesek egy három órás, folyamatos koncertre, törekednek arra, hogy kottatárukat folyamatosan újítsák, frissítsék.