Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Zrínyi Média standja is várja az érdeklődőket

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. április 4. 10:28

Tavaly, hazánk uniós elnökségének tiszteletére a nemzetközi könyvvásárok történetében először egy közösséget – rajtunk kívül az EU 26 tagországát, országonként egy-egy szerzőt – láttunk vendégül. Ezt a könyvfesztiváli különlegességet az idén megismételjük: egy kulturális régió, Skandinávia mutatkozik be díszvendégként „Északi országok” néven április 19-22. között. A fesztivált dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere nyitja meg. A jeles eseményen a hazai résztvevők között természetesen ott lesz a Zrínyi Média könyv- és kiadványszerkesztő részlege is.

A budapesti könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, térségünk meghatározó kulturális és szakmai fóruma. A budai Millenáris intellektuális légkörét megőrizve, korszerű, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen látja vendégül a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át a Budapest Nagydíjat. E gesztus két évtizedes hagyomány, miként az is, hogy a nyitónapon lép pódiumra a fesztivál díszvendég-írója; idén a világhírű olasz szerző, Claudio Magris.

A fesztivál másik hagyománya az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyen kontinensünk legtehetségesebb pályakezdő prózaírói mutatkoznak be. Az uniós irodalmi rendezvénynek indult eseményre idén a közösség országainak képviselői mellett EU-n kívüli alkotók is érkeznek Horvátországból, Törökországból, valamint Svájcból. Hazánkat Gerőcs Péter képviseli.

A „régi nagy öregek" között pedig olyan kiválóságokkal találkozhatunk, mint például Csoóri Sándor, Dragomán György, Esterházy Péter, Jókai Anna, Kányádi Sándor, Krasznahorkai László, Lackfi János, Szőcs Géza, Vámos Miklós.

A reprezentatív északi díszvendég-stand mellett gazdag könyvanyaggal lesz jelen – mások mellett – Románia (Erdély), Oroszország, Kína, Szaúd-Arábia, továbbá – néhány esztendei kényszerű szünet után – Németország.

A rangos esemény nem véletlenül fesztivál, ugyanis egyben a nagyközönség számára nyitott vásár is, amelyen csaknem ötvenezer kötet, több száz újdonság közül válogathatunk; az április 19-i, csütörtök déli nyitástól a 22-i, vasárnap esti zárásig pedig rendkívül színes program vár mindenkit. Egyebek mellett könyv-, művészkönyv- és filmpremierek, pódiumbeszélgetések és dedikálások, íróportrék, felolvasások, koncertek, tárlatok, színházi bemutatók, családi programok és gyermek(b)irodalom.

A megnyitón Shakespeare születésének és Cervantes halálának évfordulójáról, április 23-ról is megemlékeznek, és − bár a könyvfesztivál egy nappal a könyv és szerzői jog világnapja előtt véget ér −, a világnap, illetve a könyv és virág ajándékozása jegyében a nyitónapon a fesztiválra látogató hölgyek egy szál vörös rózsát kapnak.

A Gutenberg-galaxis közönségpárti gesztusa, az ötszáz forintos belépő a standokon levásárolható. A könyvbarátoknak különösen figyelmükbe ajánljuk a Zrínyi Kiadó standját, sokszínű könyvkínálatával.