Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov csapatai kivonására szólította fel Aszadot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 4. 11:19

Csapatainak a megszállt városokból való kivonására szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 2-án, hétfőn Jerevánban. Az orosz diplomácia vezetője egyben a szíriai ellenzéki erőket is kérte: a kormánycsapatok kivonulását követően ugyancsak vonják vissza fegyvereseiket.

Az örményországi látogatáson tartózkodó Lavrov úgy vélte, hogy a szíriai vérontás beszüntetését célzó Annan-terv végrehajtásáról egyedül az ENSZ Biztonsági Tanácsa ítélkezhet, hiszen ez a testület adott felhatalmazást Kofi Annannak a rendezési terv kidolgozására.

Lavrov utalt arra, hogy a világszervezet volt főtitkárának a javaslata alapján előbb a damaszkuszi rezsimhez hű erőknek kell távozniuk. Az orosz külügyminiszter azonban óva intett attól, hogy határidőt vagy ultimátumot szabjanak meg Aszadnak, mert az ilyen felszólítások „ritkán hasznosak". „Mi a vérontás gyors lezárását akarjuk, s ez vonatkozik mindkét félre" – mondta Lavrov sajtóértekezletén.

A Szíria barátai elnevezésű nemzetközi konferencia vasárnap Isztambulban arra a megállapításra jutott, hogy Aszad nem halogathatja a végtelenségig az egyebek között tűzszünetet is előíró Annan-tervben foglaltak valóra váltását.

Oroszországnak Szíria régi megbízható szövetségese. Szíria nagy tételekben vásárol orosz fegyvereket, emellett az egyetlen földközi-tengeri ország, amelynek egyik kikötőjét az orosz haditengerészet használhatja.

Moszkva eddig Pekinggel együtt kétszer is megakadályozta azt, hogy a Biztonsági Tanács Szíriát elítélő határozatot hozzon.

A moszkvai külügyminisztérium hétfő délelőtti nyilatkozata szerint ellentmondanak a békés rendezés céljának a szíriai ellenzék közvetlen, akár katonai támogatására irányuló szándékok, amelyeket a Szíria barátai konferencián fejtettek ki.

Oroszország – mint ahogy Kína sem – nem vett részt az isztambuli konferencián. Lavrov ezt azzal indokolta, hogy a török nagyvárosban rendezett tanácskozásra nem hívták meg a damaszkuszi rendszer képviselőit. Az orosz külügyminiszter egyben hangoztatta: Moszkva az összes szíriainak, és nem csak az arab ország egyik részének akar a barátja lenni.