Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

,,Acélkocka” altiszti képzés Székesfehérváron

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. április 24. 10:21

Az ország számos helyőrségéből érkeztek altisztjelöltek Székesfehérvárra, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred által szervezett „Acélkocka” elnevezésű alap altiszti infokommunikációs (híradó) tanfolyamra április elején.

_C2A6804_1

Ugyan a képzés java még hátravan, de a húsvétot követő héten a résztvevők máris vizsga során tehettek tanúbizonyságot eddig elsajátított tudásukról. A tanfolyam egy-egy szakasza intenzív, a katonák átlagban napi hat-hét, ötvenperces óra során hallgatják a friss ismereteket, amelyek közé természetesen szüneteket is beiktattak. Infokommunikációs (híradó) szaktevékenységek témakörében az információvédelem, szabályzatismeret, de hálózati-, vezeték és központ-, valamint katonai rádió és mikrohullámú ismeretek is előkerülnek a képzés során. Ezt követően specializálódnak rádiókomplexumok, illetve híradó- és informatikai központok szakági képzésére. Mindehhez június végén infokommunikációs (híradó) szakharcászati rendszergyakorlat is tartozik majd.

„A tanfolyam célja, hogy megértsék, mi a számítógépes és az infokommunikációs hálózat közti különbség” – részletezte Szokol Károly Etele százados, a híradó és informatikai főnökség informatikai tisztje, aki hálózati ismereteket oktat számukra. Mint magyarázta: napjainkban majdnem minden eszköz, így a rádiók is valódi számítógépek. Ezen hálózatok működését tanulják meg alapszinten, átfogó ismeretanyaggal.

_C2A6809_1

Az ,,Acélkockák” főkezelőtől állomásparancsnokig, különféle híradó beosztásba kerülnek majd anyaalakulataiknál. A székesfehérvári ezrednél képzettek nagyjából fele-fele arányban specializálódnak vezetékes és rádiórelés szakirányra. Mindenki előrelépésként éli meg a képzést, ám van olyan is, aki egyszerűen azért jött, hogy fejlődjön és ezért minden lehetőséget megragad. „Nagyon fontos lesz, hogy ne csak saját tudásukat fejlesszék, hanem a beosztott katonákét is” – világított rá Szokol százados, kiemelve: nélkülözhetetlen, hogy a maximális szakmaiság mellett megfelelően tudják irányítani majd beosztottjaikat.

„Nem tízesben, hanem bináris (2-es) számrendszerben számolunk. Ha jobban értik, több példát adok nekik. Nem az a lényeg, hogy informatikusokat képezzünk: legyen fogalmuk arról, mi az a hálózat” – magyarázta az oktató katona. A tananyagot egyébként sok éves tapasztalat alapján állítják össze és parancsnokok ellenőrzik le. Amint új technológia érkezik a honvédséghez, azonnal beleszerkesztik. „Szó van benne műholdas, mobiltelefonos kapcsolatról, de a felhőbe tárolt szerverekről is hallanak” – tájékoztatott Szokol százados.

Az „Acélkocka” alap altiszti infokommunikációs (híradó) tanfolyam záróvizsgáit és záró ünnepségét július elején tartják.