Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélkockák akcióban

Szöveg: Kurucz Anikó hadnagy | Fotó: a szerző felvételei, Miklós Máté főtörzsőrmester |  2023. július 13. 8:17

Izgalmasan telt július első hete azoknak a leendő őrmestereknek, akik a Magyar Honvédség Acélkocka Altisztképző Rendszerének légvédelmi rakéta és tüzér altiszti szakmai tanfolyamát követően tettek vizsgát.

gyor7

Első mozzanatként a katonáknak írásban és szóban kellett számot adni tudásukról, a második napon pedig gyakorlatban mutatták be szakmai felkészültségüket. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél február végén kezdődött képzésen résztvevők elsajátították a szakharcászat alapelveit és felkészítést kaptak a légvédelmi rakétarendszerek működéséből, alkalmazásából is. A tanfolyam sikerességét bizonyítja, hogy mind a kilenc leendő őrmester kimagasló eredménnyel vette az akadályokat.

A gyakorlati vizsgát követően Birtalan Istvánnal, leendő őrmesterrel beszélgettem, aki kiemelte, hogy a képzés során lehetőségük volt egy gyakorlaton is részt venniük, ahol számos tapasztalatot szereztek.

„Fontos az együttműködés a többi alegységgel, tartozzon az bármelyik haderőnemhez. Megtanultuk, hogy a légvédelem hogyan épül fel és ezalatt teljesen egyértelművé vált, hogy ez sokkal komplexebb rendszer, mint amit civilként el lehet képzelni” – osztotta meg gondolatait velünk az „ifjú acélkocka”. Végezetül elmonda, hogy legfontosabb feladatának azt tartja, hogy beosztott rajparancsnokként hasznos tagja legyen az ezrednek.