Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventus Domini

Szöveg: Juhász László százados |  2010. december 10. 14:58

Hagyományainak megfelelően rendezte meg a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred az év végi, adventi koncertjét december 9-én, a Honvéd Művészegyüttes férfikarának közreműködésében. A rendezvénynek az idén is a  Szent Anna katolikus templom adott helyszínt, ahova nemcsak a katonákat, hanem az érdeklődő civileket is várták.

Topsi Bálint, a Szent Anna templom plébánosa örömmel vette az alakulat kérését, hogy a koncertet ismét a templomban rendezzék meg. Az építmény kitűnő akusztikájával kiváló hangzást biztosított a művészek előadásához, és adventi koncerthez illő környezet segítette a hallgatókat, hogy karácsonyi hangulatuk legyen. Még az előadás előtt a plébános elmondta:  számára nagyon fontos az alakulattal kialakított jó kapcsolat fenntartása, és ápolása.

1595911243
Adventus Domini" – kezdte megnyitó beszédét Kovács János nyugállományú alezredes, tábori lelkész, majd hozzátette: az advent, a várakozás, mindenki számára fontos időszak a karácsony, a szent ünnep előtt.

Riederauer Richárd karnagy vezetésével a Honvéd Együttes Férfikara – Magyarország egyetlen hivatásos férfikórusa – Európa-szerte, de a nagyvilágban is csaknem egyedülálló érdemeket ért el. Ezen a délutánon, a több nyelven megszólaltatott műveik méltán arattak sikert a hallgatóság soraiban. A zenetörténeti áttekintésnek nevezhető előadásukban elhangzottak többek között Mozart, Bizet, Rachmanyinov, Handle dallamain keresztül, Kodály Zoltán alkalomhoz illő művei. Előadásuk végén, nem is fejezhették volna be a koncertet a Jingle Bells közismert dallama nélkül, melyet a hallgatóság vastapssal hálált meg.

A Műszaki Ezred parancsnoka, Nyers József mérnök ezredes kiemelt jelentőségűnek jelölte meg a rendezvényt. Mint elmondta, a  szentesi katonák mozgalmas és feladatokkal teli évet tudhatnak a hátuk mögött. Az év végéhez közeledve fontos, hogy megpihenhessenek egy kicsit, és szeretteik, családtagjaik körében tölthessék a karácsonyt, a szeretet ünnepét. Ehhez próbál egy kis segítséget adni az Adventi koncert, a Honvéd Együttes és a Szent Anna templom segítségével.

1595911244
1595911244
 

Fotó: a szerző felvételei