Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán alakulat éjszakai műveletet hajt végre

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 11. 13:49

Éjfél körül afgán katonák özönlenek ki két Chinook helikopterből. Egyes oszlopban haladnak a kopár hegycsúcsok koromsötétjében. A völgy csöndjét csak néha töri meg kutyaugatás.

1595934048
A katonák az Afgán Nemzeti Rendőrség (ANP) elitalakulatának, a válságreagáló egységnek (CRU) a tagjai, akik nagyszabású hadműveletben vesznek részt, amelynek célja egy tálib vezető elfogása Surobiban, e Kabultól északra fekvő járásban.

Két hosszú órát töltenek meneteléssel, apró, mezőgazdaságból élő falvakat érintve útjuk során, útjukat csupán a holdfény világítja meg.

A harccsoport végül elér egy kis falut. Úgy tudják, hogy a tálib parancsnok és más magas rangú vezetők ezen a területen vannak. A CRU információi szerint rendelkeznek kézifegyverekkel, s talán még ennél komolyabb fegyverzet is van a birtokukban.

A lázadók kiiktatása

Aztán megközelítve a házat, ahol a lázadók búvóhelyét sejtik, a katonák felsorakoznak az „indulj!" vezényszóra várva; idegszálaik pattanásig feszülnek.

1595934048
Érkezik a parancs, ők pedig betörnek egy ajtónyíláson keresztül, mialatt a család alszik. A katonák a nőket és lányokat egy másik szobába vezetik, hogy a férfi gyanúsítottakat kihallgathassák.

Ezalatt kint a körülzárók csapata rögtönzött robbanószerkezetek (IED) számos alkotóelemét fedezi fel afgán és amerikai katonai egyenruhák, a felkeléshez kapcsolódó dokumentumok és rádiótechnikai berendezések mellett.

Mindazonáltal a férfiakat nem lehet összefüggésbe hozni a felfedezett eszközökkel, így az ügyész a szabadon bocsátásuk mellett dönt. Úgy tűnik, hogy a tálibok, akiket a CRU tagjai keresnek, már elmenekültek a házból.

A kihallgatás alatt fegyvertűz hallatszik a létesítmény körül: Apache helikopterek tálibokkal veszik fel a harcot. Később megerősítik, hogy a tűzharcban öt tálib vezető vesztette életét, parancsnokuk pedig megsebesült.

Az afgánok átveszik a vezetést

1595934048
A Surobi járás mindig is stratégiai fontosságú volt a tálibok számára. A hegyek tetején lévő kis gazdálkodó közösségek az Uzbeen völgyében védelmet nyújtanak a térségbe beszivárgó felkelőknek.

A CRU éjjel-nappal bevetésen van, és tagjai mind afgánok. A 300 fős csapatot – amelynek az új-zélandi különleges erők nyújtanak korlátozott mértékű tanácsadást – számos alkalommal hívták már, hogy magas profilú támadásokat kezeljen. „Nagyszerű munkát végeztünk idáig. Brit Nagykövetség, Intercontinental Hotel, Igazságügy-minisztérium – ezek mind nagyon fontos munkák voltak számunkra" – mondta az egység parancsnoka.

A Hamid Karzai afgán elnök és az amerikai kormány közötti súrlódásokat nagyrészt az éjszakai műveletek okozzák – annak ellenére, hogy mind amerikai, mind afgán hivatalnokok meggyőződéssel állítják: az éjszakai bevetés a leghatékonyabb eszköz a felkelők tevékenységének szétzilálására. Manapság az afgánok egyre növekvő mértékben kapnak vezető szerepet az ilyen műveletekben.

Fordította: Bleszkán Szilárd

Forrás: www.nato.int