Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán lázadókból kommandósok?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 31. 9:23

Az ausztrál hadsereg különleges alakulatai afgán lázadókat képeznek ki ausztráliai támaszpontokon – közölte pénteken az ausztrál haderő főparancsnoka. Ausztrália jelenleg 1550 katonával vesz részt az afganisztáni háborúban a déli Uruzgán tartományban; ez a legnagyobb olyan nemzeti kontingens, amely nem a NATO-hoz tartozik.

A múlt héten Matiullah Hán afgán hadúr hat harcosa kapott kommandós kiképzést – mondta Angus Houston légi marsall újságíróknak nyilatkozva, megerősítve a The Sydney Morning Herald című lap értesülését. Houston arról is beszámolt, hogy a kiképzett lázadók a tervek szerint az ausztrál különleges alakulatokkal együtt fognak harcolni a tálibok ellen.
„Ahhoz, hogy hatékonyan végre tudjuk hajtani hadműveleteinket Afganisztánban, elengedhetetlen, hogy együtt tartsuk a kiképzést azokkal, akikkel egy vonalban fogunk harcolni" – tette hozzá a főparancsnok.

Paul Maley, az Ausztrál Nemzeti Egyetem ázsiai-csendes-óceáni kollégiumának igazgatója azonban az ABC rádiónak adott nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy Matiullah Hán megbízhatósága megkérdőjelezhető, mert embereit útdíjak kikényszerítésével és azzal gyanúsítják, hogy tálib támadásoknak álcázott akciókat rendeztek meg Uruzgánban saját szerepük igazolására. Figyelmeztetett arra, hogy az amerikai erők véleménye szerint Hán törzse elszigetelődött a tartomány más törzseitől, így az ausztrál erők esetleg csak újabb ellenségeket szereznek maguknak Hán embereinek kiképzésével. 

Jim Molan nyugalmazott vezérőrnagy, az iraki háború veteránja viszont azt mondta erre reagálva, hogy a Maitullah Hán milíciájával való együttműködéssel kapcsolatban előzőleg

kockázatelemzést végeztek, és várható hozadékát pozitívnak minősítették.

Neil James, az Ausztrál Védelmi Szövetség nevű független elemzőintézet igazgatója pedig azt mondta: a kabuli kormányerők után Maitullah Hán emberei a legerősebbek a tartományban, így valószínűleg az ausztrál erőknek nincs más választásuk, mint őket támogatni. „Háborúban időnként érdekes kompromisszumokat kötnek" – jelentette ki.

Az utóbbi hónapokban Ausztráliában némileg megtört az afganisztáni szerepvállalást támogató nemzeti egység, és fellángolt a vita a részvétel céljait és stratégiáját illetően. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök ugyanakkor a napokban egy parlamenti vita keretében leszögezte: az ausztrál csapatok még tíz évig Afganisztánban maradnak.