Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán rendőrök lőtték le az ENSZ-alkalmazottakat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 27. 8:22

Egy ENSZ-vizsgálat szerint lehetséges, hogy afgán biztonsági erők okozták négy ENSZ-alkalmazott halálát a tavaly októberi kabuli merénylet során. Susan Malcorra, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkár-helyettese elmondta, hogy az egyik ENSZ-alkalmazott, az amerikai Louis Maxwell esetében alapos a gyanú, hogy a helyi rendőrök terroristának nézték és megölték.

„Lehetetlen megmondani, honnan jöttek a golyók. Fennáll annak a lehetősége, hogy az afgán biztonsági erők fegyvereitől haltak meg az alkalmazottak" – közölte az argentin diplomata.

A 2009. október 28-ai merényletben három rendőrnek öltözött tálib fegyveres támadta meg az ENSZ kabuli vendégházát. Két ENSZ-őrnek sikerült távol tartania a háztól az automata fegyverekkel és gránátokkal felszerelkezett merénylőket. Ehhez egyikük, az amerikai Louis Maxwell felmászott a vendégház tetejére, és onnan tartotta sakkban fegyverével a támadókat. Később eltalálta egy golyó, és leesett a tetőről.

„Az afgán biztonság erők jelentették, hogy az egyik merénylő a tetőn tartózkodik, és tűz alá vették. A tetőn azonban csak Maxwell volt. Ezért abból kell kiindulnunk, hogy tévedésből, a rendőrök fegyvere által halt meg" – mondta Malcorra.

A véres harcban öt ENSZ-alkalmazott vesztette életét, közülük csak egy volt biztosan a tálibok áldozata.