Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán – a NATO erői elfogták a Hakkani-hálózat egyik vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 2. 8:17

Elfogták Afganisztánban a szélsőséges Hakkani-hálózat egyik vezetőjét a NATO irányította nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonái. Az ISAF október 1-jei, szombati közleménye szerint Hadzsi Mali Hánt, a tálibok bábáskodásával létrejött fegyveres szervezet alapítójának, Sziradzsuddín Hakkaninak a nagybátyját még kedden vették őrizetbe egy rajtaütésben, amelyet az afgán erőkkel közösen hajtottak végre az ország délkeleti részén. Hánon kívül elfogták helyettesét és testőrét is. Mint az ISAF közölte, az állig felfegyverzett Hán nem ellenkezett, azonnal megadta magát.

Ugyanakkor a tálibok tagadták Hán elfogását. „Éppen most beszéltem vele, jól van, egészen másutt tartózkodik, nem vették őrizetbe. A hír minden alapot nélkülöz, csak azért terjesztik, hogy gyengítsék a harcosok küzdőszellemét" – nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő.

Az ISAF szerint az akcióval óriási eredményt értek el a hálózat szétverésére irányuló erőfeszítéseikben.

A Hakkani-hálózatot az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok legveszélyesebb ellenségeként tartják számon. Tagjai hajtották végre szeptember közepén a kabuli amerikai nagykövetség és a NATO-főhadiszállás elleni terrortámadást, s a szervezet az Egyesült Államok szerint bizonyíthatóan kapcsolatban áll az iszlámábádi kormánnyal.