Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán a szétesés szélén áll?

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 1. 8:38

Amerikai szakértők szerint Afganisztánban fennáll a veszélye annak, hogy szétesik az állam, ha sürgősen nem történnek lépések a biztonsági helyzet javítására és az újjáépítésre.

A gyéren lakott vidékeken ismét előretörnek a radikális tálibok, miközben a polgári reformok és a helyreállítás egy helyben topog, főként az ország déli részén – olvasható egy amerikai agytröszt, az Egyesült Államok Atlanti Tanácsának jelentésében, amelyet csütörtökre virradóra ismertettek washingtoni kongresszusi képviselőkkel.

“Ha az afgán állam csődöt mond, a stratégiai következmények az egész térség biztonságát fenyegetni fogják, és súlyos hatással lesznek a szélsőségesek elleni küzdelemre" – figyelmeztet a független szakértők jelentése. “Kockán forog a NATO mint megbízható, stabil és meghatározó szövetség jövője is."

“A nemzetközi segélyek kevesebb mint 10 százaléka jut el közvetlenül az afgán lakossághoz". A legutóbbi felmérések azt tanúsítják, hogy megrendült a lakosság bizalma a kormányban és a nemzetközi közösségben. Egyiket sem tartják képesnek arra, hogy megoldja az ország legégetőbb gondjait: az instabilitást, az általános korrupciót és a munkanélküliséget. “A tét nem kevesebb mint Afganisztán jövője" – áll a dokumentumban. Sürgős változásokra van szükség annak megakadályozása érdekében, hogy Afganisztán “kudarcot vallott állam" legyen.

Egy másik jelentés, amelyet a térség ismert szakértői készítettek, új és egységes stratégia kidolgozására szólította fel a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy öt éven belül stabilizálni lehessen Afganisztánt. A “könnyű" hadműveleteket “adekvát" hadműveleteknek kell felváltaniuk – javasolták a szaktekintélyek. Kezdeményezték azt is, hogy az Egyesült Államok nevezzen ki afganisztáni különmegbízottat.