Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán csillagos ege alatt

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 19. 15:17

Ez egy új kihívás a PRT feladatai között, legyenek büszkék a végrehajtott feladatra és önmagukra is! – fogadta a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka a műveletről visszaérkező katonákat. A reintegrációs tiszt és az egyik Force Protection – (biztosító erők) csoport – a német katonákkal közösen – háromnapos műveletben vett részt Dande Ghori járásban.

1595917258
A járőrözést a Task Force MeS alegység egy szakaszával hajtották végre. A három nap alatt számtalan ellenőrző pontot és Combat Out Post-ot (járőr-, vagy műveleti bázist) kerestek fel. Tapasztalatot szereztek az adott környék veszélyeztetettségéről, a lázadók számáról és tevékenységéről, aktivitásukról, illetve az helyi rendőrség elfogadottságáról, támogatottságáról a helyi lakosság körében.

Mit jelent a reintegráció a mai Afganisztánban?

Reintegrációs tiszt: „Az afganisztáni újjáépítési folyamat egyik részét képzi. Azoknak a lázadóknak és ellenállóknak a beillesztése a társadalomba, akik hajlandóak alávetni magukat az ehhez szükséges folyamatoknak. Első lépésként kapcsolatba kell lépniük a rendőrséggel, vagy más hivatalos szervvel, ahol jelezniük kell, hogy hajlandóak a fegyveres harcot, ellenállást befejezni, s a fegyvereiket beszolgáltatni. A kormány kijelölt szervezetei ellenőrzik ezeknek az embereknek a személyazonosságát és múltját. Ha alkalmasnak találják őket, akkor írisz felvételt készítenek róluk, valamint ujjlenyomatot vesznek tőlük, s igazolvánnyal látják el őket. Ezután részt vesznek egy négyhetes tréningen, majd ezt követően az ALP állományába kerülnek. Nekem – mint reintegrációs tisztnek – feladatom a helyi rendőrökkel történő kapcsolattartás. Információgyűjtés a programban résztvevők tevékenységéről, az általuk üzemeltetett ellenőrzőpontokról és COP-okról, valamint a környék biztonsági helyzetéről."

Milyen eredménnyel zárult a tevékenységük?

Reintegrációs tiszt: „Több területre is eljutottunk, ahol korábban még nem jártak magyarok, így természetesen első kézből származó információval sem rendelkeztünk az ottani viszonyokról. A tapasztalatok alapján a falvak lakossága sokkal jobban elfogadja az ALP tagjait, mint az Afghan National Police (ANP) rendőreit, mivel ők a helyi közösségből kerülnek ki, nem pedig a fővárosból, Kabulból helyezik ide őket."

1595917259
Milyen volt a német katonákkal együtt dolgozni?

FP-csoport parancsnoka: „Az együttműködés már a művelet előkészítési szakaszától kezdve zökkenőmentes volt, hála a PRT-hoz delegált összekötő tisztnek. A három nap részletes programját ismertették velünk a feladat megkezdése előtt. Folyamatosan tájékoztatást kaptunk a következő feladatról, a tervezett útvonalról, az időbeosztásról. Aktív tagjai voltunk a szakasznak, elfogadtak bennünket. Részt vettünk például az éjszakai biztosításban is."

Milyennek látták a műveletben való részvételt?

FP-csoport parancsnoka: „Mindannyian örültünk annak, hogy végre ilyen jellegű tapasztalatokat is szerezhetünk. Mi voltunk az elsők a magyar PRT-k történetében, akik többnapos feladaton vettünk részt, ráadásul egy külföldi alegységgel és úgy, hogy az éjszakákat is a csillagos ég alatt töltöttük. Itt alkalom volt arra, hogy az eddig tanultakat valódi helyzetben is megtegyük. Rendelkeztünk minden feltétellel, ami szükséges volt a sikeres végrehajtáshoz: az egyéni felszerelésektől kezdve a fegyvereinkhez rendszeresített éjjellátó eszközökig, amelyek elengedhetetlenek az éjszakai bázis közelbiztosítási feladataihoz. A figyelmünk egyetlen pillanatra sem lankadhatott."

Szöveg: PRT-szóvivő
Fotó: reintegrációs tiszt