Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a japán F-X tender

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 19. 16:21

Japán a napokban elindította a légierő modernizálását célzó, F-X névre hallgató tenderét – írja a Flightglobal. A kelet-ázsiai szigetország egyelőre három vállalattól kérte be az ajánlatokat, többek között az amerikai Boeingtől és a Lockheed Martintól, valamint a brit BAE Systemstől. Az első két vállalat a F/A-18E/F Super Hornetet, valamint az F-35 Lightning II-est, utóbbi pedig a Eurofighter Typhoont értékesítené.

A japán védelmi minisztérium az előzetes tervek szerint 2011 márciusában indította volna az F-X tendert, azonban a március 11-én hirtelen bekövetkezett földrengés és szökőár miatt azt elnapolták. A március 11-ei katasztrófa során – információk szerint – a légierő 18 darab Mitsubishi F-2B típusú vadászgépe rongálódott meg. A Defence News szerint az F/A-18E/F, az F-35 és a Typhoonon kívül az ország védelmi minisztériuma információkat akart kérni az F-22 Raptor, Dassault Rafale és F-15FX-ről is, azonban később ezt az előbb nevezett három típusra redukálta.

Az új repülőgépekkel tervek szerint a lassan kiöregedő F-4EJ Kai Phantomokat váltanák le. Jelenleg a tender 40 vadászgép beszerzéséről szól, azonban ha az F-15J-ket is le akarják váltani, akkor a beszerzendő gépek mennyisége akár 150-re is emelkedhet.

Elsődleges információk szerint a tender az amerikai F-35 és az európai Eurofighter között dől el.

Korábban Japán hosszú időn keresztül tárgyalt az Egyesült Államokkal az F-22-es beszerzéséről, azonban Washington megtiltotta az ötödik generációs típus exportálását. A kedvezőtlen döntést követően a japán haderő így az F-35 rendszeresítését helyezte előtérbe. Továbbá Japán kijelentette, hogy a megvásárolt gépeket továbbra is helyben, licensz alapján gyártaná le.

1595917259
 
1595917259