Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: fej-fej mellett az elnökjelöltek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 26. 5:23

 A választási bizottság által kedden közzétett első hivatalos részeredmény szerint Hamid Karzai hivatalban lévő afgán államfő és fő vetélytársa, Abdullah Abdullah egyaránt a voksok közel 40 százalékát szerezte meg az afganisztáni elnökválasztáson, de Karzai minimális fölénnyel vezet. Hivatalos végeredmény szeptember második felében várható.

Karzai hívei korábban úgy nyilatkoztak, hogy az államfő a szavazatoknak ennél jóval nagyobb arányát, csaknem a 70 százalékát szerezte meg. Abdullah viszont azt állította, hogy tömegesen követtek el csalásokat a múlt csütörtöki választáson Karzai javára.

A kedden ismertetett részeredmény az országosan leadott szavazatok tíz százalékának összesítésén alapul. A választási bizottság 524 ezer érvényes voksot vett figyelembe, mintegy 31 ezer szavazatot viszont érvénytelennek minősített. A részeredmény szerint Karzai az érvényes voksok 40,6 százalékát, Abdullah pedig a 38,7 százalékát kapta meg.

Bár a versengés az első részeredmény szerint szorosnak tűnik, Richard Holbrooke, az Egyesült Államok Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó különmegbízottja egy nyilatkozatában óvatosságra intett, mondván: a részeredmény a szavazatok töredékének összesítésén alapul, Karzai enyhe fölénye félrevezető lehet, ebből még nem lehet a győztes személyére következtetni.

A választási bizottság meg is jegyezte, hogy a déli Kandahár tartományban leadott voksoknak eddig mindössze két százalékát összesítették, Hilmend tartományban pedig még egyet sem. Megfigyelők mindazonáltal arra számítanak, hogy Karzai mindkét tartományban jól szerepelt, ami előrevetíti, hogy az országos összesítésben emelkedhet a reá adott voksok aránya.

Amennyiben a választás első fordulójában sem Karzai, sem Abdullah nem szerzi meg a voksok több mint felét, úgy a második forduló dönt a két politikus között.

A választási bizottság az elkövetkezőben naponta tesz közzé újabb és újabb részeredményeket. Akármi is lesz az afgán elnökválasztás kimenetele, annak tiszteletben tartását kéri az érintett felektől a NATO főtitkára. “Most az a fontos, hogy a szavazás eredményét hitelesnek tekintsék" – mondta Anders Fogh Rasmussen kedden Brüsszelben.