Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós járműveket rongáltak meg Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 26. 5:37

Az EULEX 24 gépkocsiját rongálták meg Pristinában, s ezért kedden húsz személyt őrizetbe vettek a koszovói fővárosban. Az EU rendőri és igazságszolgáltatási missziójának a városközpontban parkoló járműveit kövekkel dobálták meg. A támadók valószínűleg a Koszovó minden korlátozástól mentes függetlenségéhez ragaszkodó egyik mozgalom tagjai voltak.

Az általában több ezer embert megmozgató, erőszakos tüntetéseivel ismertté vált Vetevendosje (Önrendelkezés) nevű szervezet mereven ellenezte az EULEX létrehozását, s erről tavaly januárban levélben értesítette is az EU Bizottságát. “Felszólítjuk önöket, hogy ne álljanak be szülőföldünk elfoglalóinak hosszú sorába" – állt a szervezetet irányító Albin Kurti által jegyzett üzenetben.

A Vetevendosje 2007-ben jelent meg a színen: pristinai tüntetésének résztvevői botokkal hadonászva, köveket dobálva megrohamozták a kormányzati épületeket. Az ENSZ békefenntartó ereje, a KFOR gumilövedéket és könnygázt vetett be ellenük.

Több tüntető megsérült, kettő a kórházba szállítást követően meghalt. A megmozdulás után több hónapra letartóztatták, majd házi őrizetbe vették Albin Kurtit, aki már 2005-ben az UNMIK-központ és kormányzati intézmények ellen vezette híveit.

Szerbek és albánok verekedtek össze kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovica egyik külvárosában, s a rendbontást az EU által kivezényelt rendőrök könnygázzal fékezték meg.

A mintegy százfős összecsapás egy hónapok óta tartó vita újabb állomása volt: az albán és szerb részből álló Kosovska Mitrovica két közössége azon veszekszik, hogy a tíz évvel ezelőtti összecsapásokban megsérült házak közül előbb az albánokét vagy a szerbekét lehet-e helyreállítani. Az indulatoktól fűtött, a két népcsoport heves szembenállásán alapuló vitát zavaros tulajdonjogi kérdések is bonyolítják.

Radenko Nedeljkovic, a Kosovska Mitrovica-i körzet egyik szerb vezetője albán provokációról beszélt, s arra hivatkozott, hogy az albánok addig nem kezdhettek volna a házfelújításba, amíg nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy a kérdéses ház valóban albán tulajdonú.

A Koszovót korábban felügyelő, de már kivonulóban lévő ENSZ-közigazgatás, az UNMIK helyi vezetője, Jaroslav Kozak csak annyit mondott, hogy hétfőn 18 ház újjáépítésére vonatkozó kérelmet kaptak az albánoktól, de még nem tudták elbírálni őket. Az albánok ennek ellenére elkezdték a munkálatokat, s ettől kezdve a biztonság fenntartásáért az EULEX (az EU rendőri és igazságszolgáltatási missziója) rendőrei, valamint a koszovói rendőrség felel – tette hozzá.