Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még idén hazánkba látogathat a NATO új főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. augusztus 26. 6:47

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Anders Fogh Rasmussen új NATO-főtitkárral, akinek gratulált kinevezéséhez és sok sikert kívánt az előtte álló feladatokhoz. A főtitkár várhatóan az év végén Magyarországra látogat. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország két értékalapú szövetségnek a tagja, az Európai Uniónak és a NATO-nak.

Ez a két értékalapú szövetség az, amely Magyarország külpolitikai mozgásterét meghatározza, és amelynek keretei között szövetségeseivel egyeztetve folytat kiszámítható, elvszerű külpolitikát – olvasható a közleményben. “Hazánk a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére továbbra is megbízható tagállamként kíván együttműködni szövetségeseivel" – hangsúlyozta Bajnai Gordon. A miniszterelnök és a főtitkár egyeztetett a mindkettejük által prioritásnak tekintett nyugat-balkáni térségről, így Koszovó stabilizálásáról, valamint Macedónia és Montenegró NATO-tagsági perspektíváiról.

A beszélgetés során szóba került a magyar szerepvállalás a NATO afganisztáni missziójában, amelyet a főtitkár nagyra értékelt. Bajnai Gordon meghívta Anders Fogh Rasmussent Magyarországa, a főtitkár látogatására várhatóan már az év végén sor kerülhet.