Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Örülök, hogy újra magyar katonákkal dolgozhatok”

Szöveg: Pogrányi Zoltán ftõrm. |  2009. augusztus 25. 14:24

Első napjukat kezdték meg az OMLT kontingens hatodik váltásának amerikai katonái augusztus utolsó keddjén a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában. Az amerikai-magyar közös misszió – a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport – amerikai katonái az Ohio Nemzeti Gárda állományából érkeztek a nagy múltú alakulathoz.

A tatai lövészek számára semmi újdonság nincs a szövetséges katonák jelenlétében, hiszen a számos előző missziós felkészítés után megszokottá vált a közösen gyakorlatozó felkészülő állomány látványa.
A huszonhat fős amerikai csoport parancsnoka, Samuel J. Dean alezredes számára sem idegen a magyar környezet.

“Régebben Budapesten, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén, a védelmi együttműködési irodán szolgáltam két évig, sok közös kiképzésen, gyakorlaton vettem részt" – mondta el Dean alezredes – “Örülök, hogy újból magyarokkal dolgozhatok együtt, mert régi tapasztalatom, hogy a magyar katonák felkészültsége kiváló szintű. Különbség is csak az egyenruha színében, és az alkalmazott fegyverzetben mutatkozik az amerikai és a magyar katonák között. Mindannyian katonák vagyunk, és ez a tény már előre vetíti a nagyon jó együttműködést. Közösek a céljaink, hasonlóak a problémáink is. Nekem is ugyanolyan nehéz volt elválni a családtól, feleségem és hat gyermekem vár otthon, és mire hazatérek, megszületik a hetedik gyermekem is. A család támogatása nélkül nem lehetne a maximumot nyújtani" – tette hozzá Dean alezredes.

Az első napon az amerikai katonák bemutatkoztak, ismerkedtek a laktanyával, majd városnézésre indultak Tatára, a vizek városába.
Az ismerkedés azonban nem tart sokáig, ugyanis a féléves afganisztáni misszió előtt a három hónapos kiképzés és felkészülés embert próbáló feladatai várnak mind az amerikai mind a magyar katonákra.